Δεν έχει τέλος η δικαστική διαμάχη των τουρκικών αρχών με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.

Στο στόχαστρο και πάλι η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, της οποίας δύο κορυφαία στελέχη ήδη είναι προφυλακισμένα και αντιμετωπίζουν τοπ ενδεχόμενο να καταδικασθούν σε ισόβια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη πρότεινε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet, Özgür Mumcu, να φυλακισθεί για τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, επειδή «προσέβαλε» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μουμτσού δικάζεται για άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαϊου 2015 με τίτλο «Τύραννος και δειλός», στο οποίο επικρίνεται ο Ερντογάν για όσα είχε πει για την Hatice Cömert, μητέρα του θύματος των διαδηλώσεων στην πλατεία Γκεζί, Abdullah Cömert.

Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της δίκης, ο Μουμτσού, αρνήθηκε πως το άρθρο του περιείχε κάποια προσβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το άρθρο είναι επικριτικό για τη μήνυση (από τον πρόεδρο Ερντογάν) εναντίον της μητέρας του Αμπντουλά Κομέρτ, για τις δηλώσεις της μετά τον φόνο του, οι οποίες είχαν ευρεία δημοσιότητα», είπε ο Μουμτσού.

Ως αρθρογράφος είχα το δικαίωμα να σχολιάσω. Είμαι δικηγόρος και καθηγητής. Και καταθέτω στο δικαστήριο αποσπάσματα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και δική μας νομολογία. Έτσι δεν αποδέχομαι την κατηγορία», είπε ο Μουμτσού.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει δίνοντας χρόνο στους δικηγόρους της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής να καταθέσουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης