Το μέτωπο της Ενότητας Πολιτών, του οποίου ηγείται η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι ότι «υπεξαίρεσε» την ψήφο των πολιτών στην επαρχία του Μπουένος Άιρες μέσω της «σκόπιμης» καθυστέρησης στην καταμέτρηση των ψήφων στον χθεσινό προκριματικό γύρο των εκλογών, που θα κρίνει ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές για τις εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Ο υποψήφιος με την Ενότητα Λεοπόλδο Μορώ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για την καταμέτρηση, «υπεξαίρεσε την ψήφο των κατοίκων του Μπουένος Άιρες» καθυστερώντας την αποστολή των τηλεγραφημάτων με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από αρκετά εκλογικά τμήματα της επαρχίας του Μπουένος Άιρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση έσπευσε να γιορτάσει τον θρίαμβο του εκλεκτού της ψηφοδελτίου στο Μπουένος Άιρες, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Παιδείας Εστέβαν Μπούλριτς, ενώ τα στοιχεία της προσωρινής καταμέτρησης έδιναν νίκη, με μικρή διαφορά, στο ψηφοδέλτιο της Φερνάντες -Κίρτσνερ.

Στη συνέχεια, η καταμέτρηση συνεχίσθηκε και η διαφορά μειωνόταν όλο και περισσότερο, μέχρις ότου η διαδικασία καθυστέρησε σημαντικά. Ο Μορώ δήλωσε πως η κυβέρνηση Μάκρι απέσυρε ικανό αριθμό προσωπικού από τα εκλογικά τμήματα, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός καταμέτρησης στην επαρχία, που είναι η πολυπληθέστερη στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, που αφορούν το 91,33% των εκλογικών τμημάτων, το φιλοκυβερνητικό μέτωποτ ‘Να Αλλάξουμε’ (Cambiemos) συγκεντρώνει το 34,25% στην ψηφοφορία για τους Γερουσιαστές, ενώ η Ενότητα Πολιτών συγκεντρώνει το 34,03%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το αρχηγείο της Ενότητας Πολιτών, ο Μορώ δήλωσε πως πρόκειται για “σκόπιμη” ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης: “καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών Ροχέλιο Φριχέριο να αφήσει ελεύθερο, μία και δια παντός, την ψήφο των πολιτών του Μπουένος Άιρες, ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε την αλήθεια. Οποιαδήποτε άλλη πράξη θα αποτελεί μία λαθροθηρική ανευθυνότητα που δεν στέκεται στο ύψος του λαού που σήμερα (χθες) αποφάσισε στις κάλπες”, τόνισε.

Μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, η Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ παρέμενε στο αρχηγείο της Ενότητας Πολιτών χωρίς έως τώρα να έχει κάνει δηλώσεις για το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών, από τις οποίες θα προκύψουν ποιοί θα είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο Todo Noticias, ο γραμματέας Πολιτικών και Θεσμικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών Αδριάν Πέρες τόνισε πως «δεν υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις εν σχέσει προς άλλες εκλογές». «Πάντοτε υπάρχει ένα διάστημα με μεγαλύτερη φόρτωση αποτελεσμάτων εν σχέσει με μία ώρα που η φόρτωση αυτή αρχίζει να μειώνεται», εξήγησε ο ίδιος, προσδιορίζοντας πως οι ανακοινώσεις με την προσωρινή καταμέτρηση στην επαρχία του Μπουένος Άιρες θα φθάσουν έως το 95% των τμημάτων και το υπόλοιπο θα συμποσοστωθεί με την τελικη καταμέτρηση που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγή: ΕFE

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης