Το τελευταίο αντίο στον εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 18 Ιανουαρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να πουν σήμερα κάτοικοι του Μπουένος Άιρες. Η ιδιωτική τελετή μεταξύ συγγενών και στενών φίλων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και σήμερα η σορός του Αλμπέρτο Νίσμαν θα ταφεί σε εβραϊκό κοιμητήριο της Λα Ταμπλάδα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Ο εισαγγελέας επρόκειτο να καταθέσει για τις απόπειρες, όπως υποστήριζε, συγκάλυψης της ιρανικής ανάμειξης στη βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού κέντρου στο Μπουένος Άιρες το 1994. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ο Αλμπέρτο Νίσμαν θα εμφανιζόταν ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου όπου θα κατηγορούσε ανοικτά την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερντάντες ντε Κίρχνερ ότι επιχείρησε να συγκαλύψει την ανάμειξη Ιρανών υπόπτων στην επίθεση εναντίον του κέντρου. Στην επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 95 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κηδεία γίνεται εν μέσω ισχυρισμών ότι ο εισαγγελέας δεχόταν απειλές για τη ζωή του και πως δεν εμπιστευόταν τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει την προστασία του. Ο συνάδελφός του, Ντιέγκο Λαγκομαρσίνο, τόνισε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι ο Αλμπέρτο Νίσμαν είχε δανειστεί από εκείνον ένα παλιό όπλο, μια ημέρα πριν βρεθεί νεκρός από σφαίρες μέσα στο διαμέρισμά του.

«Του είπα. Κοίτα, αυτό (το όπλο) είναι παλιό, είναι ένα παλιό όπλο… Δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να προστατευτείς με αυτό. Μου απάντησε: “μη φοβάσαι, θα το κρατήσω σε κουτί για την περίπτωση που κάποιος τρελός με λοστό εμφανιστεί και με κατηγορήσει για προδότη”».

Ο Ντιέγκο Λαγκομαρσίνο ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό τον εισαγγελέα και ο μοναδικός στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες (προμήθεια όπλου σε μη νόμιμο ιδιοκτήτη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση πρέπει να αποσαφηνίσουν αν ο Αλμπέρτο Νίσμαν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε.

Διαβάστε επίσης:
Η Αργεντινή σχεδιάζει να «διαλύσει» την Υπηρεσία Πληροφοριών της, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015, 02:15

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης