H Beate Zschäpe, 38 χρόνων, η κύρια κατηγορούμενη, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε 10 δολοφονίες. Λίγοι είναι εκείνοι που περιμένουν να σπάσει τη σιωπή της. Έξω από το δικαστήριο διαδηλωτές κατηγορούν τις γερμανικές αρχές ότι εθελοτυφλούν στις ακροδεξιές προκλήσεις για πάρα πολύ καιρό.

Η 38χρονη κατηγορούμενη, είναι η μόνη που επιβίωσε από την τρομοκρατική οργάνωση National Socialist Underground ή «Φαιά στρατιωτική φράξια». Το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL γράφει πως οι Γερμανοί έχουν συγκλονιστεί από σειρά αποκαλύψεων που έχουν σχέση με τους νεοναζί που φέρονται ως οι δράστες εγκλημάτων που παρέμεναν ανεξιχνίαστα πλέον των δέκα χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οδός Frühlingsstrasse στη γειτονιά Weissenborn της ανατολικογερμανικής πόλης Zwickau είναι ένας ήσυχος δρόμος με ανακαινισμένα σπίτια που έχουν γραφικούς κήπους μπροστά, και καθαρά πεζοδρόμια. Η ειδυλλιακή γειτονιά με εξαίρεση το κτίριο με τον αριθμό 26.

Έχει σπασμένα παράθυρα, τμήμα της πρόσοψης έχει καταρρεύσει και μια τρύπα χαίνει στον δεξιό τοίχο του δευτέρου ορόφου. Τα ρήγματα προκλήθηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε συμβεί το Νοέμβριο του 2011. Ήταν μία βόμβα που δεν είχε συγκλονίσει την ήρεμη γειτονιά, αλλά ολόκληρη τη Γερμανία. Η Beate Zschäpe, που είχε νοικιάσει το κτήριο, το είχε εγκαταλείψει λίγο πριν οι φλόγες ξεπηδήσουν από τα παράθυρά του. Ζήτησε από μια γειτόνισσα να φροντίσει τις γάτες της, και έκανε ό,τι εδώ και 14 χρόνια: Εξαφανίστηκε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πυρκαγιά, κατέστρεφε ένα παρκαρισμένο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στο Eisenach, πόλη σε απόσταση 180 χιλιομέτρων. Οι δύο άντρες που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό, οι Uwe Mundlos και Uwe Böhnhardt, μόλις είχαν ληστέψει μία τράπεζα. Είχαν καταφύγει στην Eisenach αφού καταζητούνταν επί 14 χρόνια. Οι δύο άντρες αυτοπυροβολήθηκαν πριν περιπολικό της αστυνομίας φτάσει επί τόπου..

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Δεν πήρε πολύ στις ανακριτικές αρχές ψάχνοντας στα ερείπια της Frühlingsstrasse, να βρουν συγκλονιστικά στοιχεία. Στην αρχή τα φαινόμενα έδειχνα ότι βρίσκονταν στο κρησφύγετο συμμορίας που έκλεβε τράπεζες. Σιγά-σιγά, τα στοιχεία έδειχναν πως δύο νεοναζί και μία γυναίκα σχημάτιζαν ένα «εκρηκτικό τρίο» που κατασκεύαζε βόμβες που είχαν προκαλέσει φονικές καταστροφές στην επαρχία της Θουριγγίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εγκληματικό τρίο ήταν εκείνο που είχε σκοτώσει την αστυνομικό Michèle Kiesewetterστην πόλη Heilbronn πριν μερικά χρόνια, μια και το υπηρεσιακό της περίστροφο βρέθηκε στην μισοερειπωμένη κατοικία. Αλλά δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Είχαν σχέση με τις φονικές επιθέσεις εναντίον οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα; Ναι, αυτοί ήταν μια και το φονικό όπλο βρέθηκε ανάμεσα στα μπάζα που είχε προκαλέσει η έκρηξη.

Εκτός από το φονικό όπλο, η αστυνομία ανακάλυψε και τέσσερα DVD μέσα σε φακέλους. Περιείχαν ένα φιλμάκι 15 λεπτών, μιας ομάδας αυτοαποκαλούμενης «Εθνικο-σοσιαλιστικό υπόγειο». Οι εικονιζόμενοι υποστήριζαν ότι αποτελούν «εθνικό δίκτυο συντρόφων των οποίων αρχικές αξίες δεν περιγράφονται με λόγια, αν δεν προκληθούν δομικές αλλαγές στην πολιτική, τα Μέσα και στην ελευθερία έκφρασης, και για το λόγο αυτό θα συνεχίσουν τη δράση τους».

Και χρησιμοποιώντας το γνωστό καρτούν «Ροζ Πάθηρα», το έβαλαν να επισκέπτεται τα σημεία των εννιά φονικών όπου σημείωνε φασιστικά συνθήματα, κάτω από την μουσική υπόκρουση του Χένρι Μαντσίνι. Στο βίντεο, οι νεοναζί, αναλάμβαναν ακόμα την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση το 2004 στην Κολωνία, όπου είχαν τραυματιστεί 22 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους τουρκικής εθνικότητας.

Η γερμανική αστυνομία πλέον, διέθετε τα αποδεικτικά στοιχεία, της διαλεύκανσης των πλέον άγριων φόνων που παρέμεναν ανεξιχνίαστοι τόσο πολύ καιρό.

Διαβάστε επίσης: «Θέλουμε δικαιοσύνη και απαντήσεις»

Πηγή der spiegel
Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης