Η εφημερίδα της κεμαλικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Cumhuriyet υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει σε ένα… plan B αν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να μην του δίνουν αυτοδυναμία και αυτό είναι να ακυρώσει τις εκλογές!

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Το αίτημα θα εξεταστεί, αύριο, Τετάρτη αλλά η απόφαση δεν θα βγει αμέσως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν ο Ερντογάν δει στο μεσοδιάστημα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αυτοδυναμία, ενδέχεται να «χρησιμοποιήσει» το δικαστήριο, ώστε να βγάλει απόφαση ακύρωσης των εκλογών.

Εν τω μεταξύ μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Piar, που δημοσιεύει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, δίνει χαμηλό ποσοστό νίκης στον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%

– Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%

– HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%

– Καλό Κόμμα: 12.8%

– Κόμμα Ευημερίας: 1.8%

– Αναποφάσιστοι: 11%

– Δεν ψηφίζω: 16%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο. Το 53% των πολιτών θα ψήφιζε τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης