Η Βρετανία δεν θα κατορθώσει να επιτύχει ειδικό καθεστώς για το City του Λονδίνου, δήλωσε στην «Guardian» ο επικεφαλής ειδικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Michel Barnier.

«Δεν υπάρχει ούτε μία συμφωνία που να παραμένει ανοικτή σε οικονομικές υπηρεσίες» είπε ο Barnier, για να προσθέσει: «Είναι αναπότρεπτο για τις βρετανικές τράπεζες αλλά και τις οικονομικές επιχειρήσεις που θα χάσουν τα διαπιστευτήριά τους να συνεχίσουν να έχουν ελεύθερες συναλλαγές στην Ε.Ε., αφού θα έχουν εγκαταλείψει την ενιαία αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να καταλήξει πως αυτό αποτελεί επίπτωση, επειδή «οι Βρετανοί επέλεξαν μόνοι τους να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές. Χάνοντας τη διαπίστευση στην ενιαία αγορά έχασαν και τα οικονομικά προνόμια».

Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν στις ελπίδες που είχε εκφράσει ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός για το Brexit David Davis, να ισχύσει για τη Βρετανία ό,τι ακριβώς συμβαίνει και με την ειδική σχέση που έχει επιτύχει ο Καναδάς με την Ε.Ε. το 2016.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής πρόσθεσε ότι η εμπορική συμφωνία θα επιτευχθεί για το διάστημα των δύο ετών που θα διαρκέσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 35 κοινοβούλια των άλλων χωρών-μελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ακολουθήσει όλους τους όρους και τις νομοθεσίες της Ε.Ε. στη μεταβατική αυτή περίοδο, συμπεριλαμβανόμενων και των νόμων που θα εγκριθούν ακόμη και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης