Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας στην Κένυα αναφορικά με τα αίτια εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι.

Μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Βoniface Mwaniki (Μπονιφάς Εμουανίκι) εξήγησε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια σύνδεση του συγκεκριμένου περιστατικού με τη δράση ένοπλης οργάνωσης. Η μεγάλη φωτιά ξέσπασε ανήμερα των 15 χρόνων από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με οποιοδήποτε είδος επίθεσης, ή τρομοκρατία. Δεν θέλουμε να κάνουμε υποθέσεις, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν θεωρούμε πως υφίσταται οποιαδήποτε τέτοια σχέση. Μολονότι σήμερα είναι η 15η επέτειος των εκρήξεων των βομβών, δεν θεωρούμε ότι αυτή η πυρκαγιά οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια», πρόσθεσε.

Αρκετοί πάντως ήταν αυτοί που «φωτογράφιζαν» μέλη της ισλαμικής σέκτας «Αλ Σαμπάμπ» ως υπεύθυνα για τη φωτιά. Η συγκεκριμένη οργάνωση μάχεται κατά του κυβερνητικού στρατού στη γειτονική Σομαλία και κατά διαστήματα έχει αναλάβει την ευθύνη επιθέσεων σε νυχτερινά κέντρα της Κένυας (κυρίως με χειροβομβίδες), ως αντίποινα για την απόφαση του Ναϊρόμπι να στείλει στρατιώτες στη Σομαλία (Νοέμβριος 2011), προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού και δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης (AU).

Η φωτιά προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Ανατολικής Αφρικής, προκαλώντας δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων εξωτερικού και εσωτερικού. Το «Jomo Kenyatta» παρέμεινε κλειστό για αρκετές ώρες, ωστόσο πλέον τόσο οι εμπορικές όσο και οι πολιτικές πτήσεις εσωτερικού πραγματοποιούνται κανονικά. Εκτιμάται ότι για πέντε ώρες περίπου, εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Στις φλόγες το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013, 08:28

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης