Ανησυχητική χαρακτήρισε τη διαπίστωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Σλάβκο Λίνιτς. Για αυτόν τον λόγο, τόνισε, είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων λιτότητας, με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αποστολής του ΔΝΤ στο Ζάγκρεμπ, ο κ. Λίνιτς υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών μέτρων, με στόχο τον περιορισμό, τον έλεγχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται και οι περικοπές, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους τομείς αναφέρεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα συμπεράσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε αποστολή του ΔΝΤ στην Κροατία υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως η οικονομική προοπτική (της χώρας) είναι αδύναμη και η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 1,5% το 2012 και να σημειώσει μικρή αύξηση, μόλις 0,75% το 2013.

Επίσης, προστίθεται ότι είναι απαραίτητη η υλοποίηση εκτεταμένων και δραστικών μεταρρυθμίσεων, για να δοθεί ώθηση στη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ. Το έλλειμμα παραμένει υψηλό και το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, επηρεαζόμενες από εξωτερικούς παράγοντες, η εμπιστοσύνη των αγορών παραμένει εύθραυστη, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης