«La décision de mettre un terme brutal aux émissions du service public audiovisuel a déclenché un tollé en Grèce, où plusieurs syndicats du public comme du privé ont appelé à se mobiliser».

Η πρώτη σελίδα της γαλλικής «Liberation» στο Διαδίκτυο αναφέρεται στη γενική απεργία για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ανακοίνωση της Ενώσεως Συντακτών Κύπρου

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Κύπρου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε και πραγματοποίησε την Τετάρτη 12 Ιουνίου εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καλεί τα μέλη της να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους 2.656 εργαζομένους της ΕΡΤ που απολύονται.

Κατά την εκδήλωση εγκρίθηκαν ψηφίσματα, τα οποία θα αποσταλούν στην ελληνική κυβέρνηση και στη Βουλή των Ελλήνων.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΚ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΕΒU»

O πρόεδρος της EBU Jean-Paul Philippot με δήλωση του καταδίκασε το λουκέτο στην ΕΡΤ ως «πράξη βίας» σαν «το χειρότερο είδος λογοκρισίας». Όπως γράφει η ιστοσελίδα της ένωσης δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, σε δήλωση του στο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό είπε πως σίγησε βάναυσα η φωνή της δημοκρατίας. «Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε την αστυνομία, για να κόψει το σήμα σε έναν ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και να σταματήσει τους δημοσιογράφους που έκαναν τη δουλειά τους» δήλωσε. Η EBU ενημερώνει πως το προσωπικό της ΕΡΤ συνεχίζει να παράγει και να διανέμει ενημερωτικό υλικό μέσω της Eurovision News της EBU Exchange, στη Γενεύη.

Γερμανικές αντιδράσεις

Το κλείσιμο της ΕΡΤ εξακολουθεί να καλύπτεται από τα γερμανικά δελτία ειδήσεων, που κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση και αναφέρονται στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα φέρνει την τρόικα και ως εκ τούτου και την Ε.Ε. προ των ευθυνών τους. «Τι σχέση έχει με τη δημοκρατία, όταν οι άνθρωποι έχουν λίγο ή πολύ το αίσθημα ότι έρχονται κάποιοι από τις Βρυξέλλες και μας κλείνουν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση;» διερωτήθηκε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Πάντως, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε έκανε λόγο για κυρίαρχη απόφαση της χώρας. «Δεν είμαστε ο δάσκαλος που λέει αυτό είναι σωστό ή λάθος» σχολίασε ο φιλελεύθερος πολιτικός, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της ανεξάρτητης δημοκρατικής κυβέρνησης στην Αθήνα. «Αποτελεί δική της ευθύνη. Εμείς δεν είμαστε ούτε προστάτης της Ελλάδας ούτε κηδεμόνας της» υποστήριξε.

Σοκαρισμένη δήλωσε η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς. «Θεέ μου, βλέποντας τέτοιες εικόνες από την Ελλάδα, δεν μπορώ να σκεφθώ ότι η κρίση ξεπεράστηκε, αλλά αντίθετα νομίζω ότι βυθιζόμαστε σε αυτήν ολοένα περισσότερο» τόνισε.

Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων DJV εξέφρασε με ανακοίνωσή της την αλληλεγγύη της στους δημοσιογράφους που απεργούν στην Ελλάδα αντιδρώντας στην απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ. «Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων στην Ελλάδα ενάντια στη σκληρή παρέμβαση της κυβέρνησης στη ραδιοτηλεόραση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του DJV Μίχαελ Κόνκεν. H DJV εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων στην Ελλάδα είναι η σωστή απάντηση στην ανάμειξη της κυβέρνησης στην ελεύθερη δημοσιογραφία, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία του Τύπου είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό ακόμη και από την τρόικα».

Με ανάλογη ανακοίνωση εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της ΕΡΤ και η SEEMO, η Οργάνωση Μέσων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έδρα τη Βιέννη.

Η ιστοσελίδα ΑVAAZ με τίτλο «Stop the shutdown of Public Television in Greece!!» συγκεντρώνει «χτυπήματα» διαμαρτυρίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.avaaz.org/en/petition/Stop_the_shutdown_of_Public_Television_in_Greece/?tNmDfab

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης