Αρχίζει σήμερα η δίκη του πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπάσμπουγ, για την υπόθεση Εργκενεκόν.

Ο Μπάσμπουγ, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας από το 2008 έως το 2010, κατηγορείται ότι υπήρξε εκ των ηγετών του δικτύου Εργκενεκόν και φέρεται να βρίσκεται πίσω από μια σειρά συνωμοσιών εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνήγοροι του πρώην αρχιστράτηγου αναμένεται να ζητήσουν η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι αυτό αρμόζει σε έναν κρατικό αξιωματούχο του βαθμού του. Ωστόσο, παρόμοια αιτήματα έχουν απορριφθεί στο παρελθόν.

Ο 68χρονος απόστρατος είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τους εκατοντάδες αξιωματικούς, οι οποίοι διώκονται για συνωμοσία και τρομοκρατία.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού της Τουρκίας -ο οποίος θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους που επέβαλε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ- είναι αντίπαλοι του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση εις βάρος του Μπάσμπουγ έχει να κάνει με τη δημιουργία ιστοτόπων από τον στρατό για τη διασπορά «προπαγάνδας» εναντίον της κυβέρνησης έως το 2008.

Ο Μπάσμπουγ διαψεύδει τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι το κατηγορητήριο στερείται αναξιοπιστίας, ενώ έχει ήδη χαρακτηρίσει τη σύλληψή του ως «κωμικοτραγική».

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης