Οι σκηνοθέτες Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τζορτζ Λούκας προβλέπουν την μελλοντική κατάρρευση Χολιγουντιανών blockbuster παραγωγών, κάτι που θα αλλάξει ριζικά τη δομή της κινηματογραφικής βιομηχανίας και θα εκτοξεύσει τις τιμές των εισιτηρίων στα ύψη.

Συμμετέχοντας σε διάλεξη του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, οι δύο γίγαντες του Χόλιγουντ μίλησαν για πιθανή αποτυχία επερχόμενων ταινιών μεγάλου προϋπολογισμού, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις υποθέσεις τους, σε ραγδαία αναδιάταξη των τωρινών δεδομένων. Συγκεκριμένα, οι δυο σκηνοθέτες υπολογίζουν ότι μια μελλοντική κατά σειρά αποτυχία έξι blockbuster ταινιών με budget ύψους 250 εκατομμυρίων, θα οδηγήσει σε ριζική αύξηση των τιμών, με τα νέα εισιτήρια να κοστίζουν τουλάχιστον 25 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλιές καλές εποχές και για τους δύο διάσημους σκηνοθέτεςΑπευθυνόμενος στους φοιτητές του πανεπιστημίου, ο Σπίλμπεργκ ενημέρωσε τους μελλοντικούς κινηματογραφιστές για τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή στην βιομηχανία, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και οι εδραιωμένοι σκηνοθέτες του χώρου αγωνίζονται για να πραγματοποιήσουν τα κινηματογραφικά τους σχέδια. Ο σκηνοθέτης μάλιστα αποκάλυψε ότι η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του, “Lincoln”, ήρθε «πολύ κοντά» στο να κάνει πρεμιέρα μέσω του συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου ΗΒΟ.

Οι περισσότεροι νέοι και ταλαντούχοι σκηνοθέτες θεωρούνται πλέον υπερβολικά «περιθωριακοί και ακατάλληλοι για νέες κυκλοφορίες», σύμφωνα με την ανάλυση του Σπίλμπεργκ. «Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη βιομηχανία, η οποία θα οδηγηθεί εν τέλει σε κατάρρευση ή ολική ύφεση».

Ο δημιουργός της κινηματογραφικής σειράς “Star Wars”, Τζόρτζ Λούκας, συμφώνησε, λέγοντας ότι «ο δρόμος για τις κινηματογραφικές αίθουσες ολοένα και συρρικνώνεται», φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο πολεμικό δράμα του, «Red Tails», το οποίο κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους μετά από πολλές δυσκολίες. «Μιλάμε για ταινίες όπως το Lincoln και το Red Tails – μετά βίας καταφέραμε να τις προβάλλουμε!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προειδοποιήσεις των δυο παλαίμαχων του Χόλυγουντ απηχούν τα πρόσφατα σχόλια του -επίσης- βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν περιμένει να ξαναδουλέψει στον κινηματογράφο. Η τελευταία του δουλειά, η κινηματογραφική βιογραφία του Λιμπεράτσε, “Behind the Candelabra”, προβλήθηκε από το ΗΒΟ στην Αμερική. Επόμενος στόχος του είναι η επίβλεψη του τηλεοπτικού δράματος περιόδου “The Knick”, για το κανάλι Cinemax.

Ο σκηνοθέτης δήλωσε τον Ιανουάριο στο περιοδικό New York ότι «η χειρότερη εξέλιξη στον κινηματογράφο – ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια – έχει να κάνει με το πόσο άσχημα αντιμετωπίζονται πλέον οι σκηνοθέτες. Για αυτό δεν ευθύνονται μόνο τα στούντιο, αλλά κυρίως αυτοί που χρηματοδοτούν τις ταινίες. Υποθέτω ότι δεν καταλαβαίνω γιατί οι σκηνοθέτες πρέπει – σύμφωνα με την κοινή γνώμη – να έχουν λανθασμένες απόψεις σχετικά με το τι θέλει το κοινό, πόσο μάλλον αν σκεφτούμε ότι οι ίδιοι οι σκηνοθέτες είναι, κατά έναν τρόπο, το πρώτο κοινό της ταινίας».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης