Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι ο διάδοχος του Κόφι Άναν στη θέση του διεθνούς απεσταλμένου για τη Συρία πρέπει να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση, τονίζοντας πως το σχέδιο έξι σημείων που είχε καταρτίσει απέτυχε.

“Πρέπει να υπάρξει μια σαφής τροποποίηση αυτού του σχεδίου τώρα. . . έχουμε τελειώσει με τα έξι σημεία”, είπε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, Σέιχ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι. “Κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε”.
Ο Άναν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παραιτείται από τη θέση του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ειρηνευτικό του σχέδιο είχε βασιστεί στη συμφωνία του Απριλίου στην οποία είχε καταλήξει με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τους αντάρτες να κηρυχθεί εκεχειρία, ως ένα πρώτο βήμα για την έναρξη πολιτικού διαλόγου. Η εκεχειρία δεν τηρήθηκε και χιλιάδες πολίτες, στρατιώτες και αντάρτες έχουν σκοτωθεί αφότου είχε συμφωνηθεί.

Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ απέδωσε την αποτυχία του σχεδίου στην “συριακή αναβλητικότητα” και στην κλιμάκωση της αιματοχυσίας.

“Εμείς ως αραβικές χώρες δεν θα αποδεχθούμε έναν ακόμα απεσταλμένο που θα εκπροσωπεί τους Άραβες και το Συμβούλιο Ασφαλείας διότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει τελείως. Πιστεύουμε ότι η αποστολή του οιουδήποτε νέου απεσταλμένου –αν θέλουν τη συμμετοχή των αραβικών κρατών– πρέπει να αλλάξει, αποστολή του να είναι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης