Η 27η μέρα της μάχης εναντίον του Isis στη Μοσούλη, βρίσκει τις ιρακινές κουρδικές δυνάμεις να ξεπερνούν ένα από τα τελευταία εμπόδια, στο δρόμο προς το τελευταίο μεγάλο οχυρό της τρομοκρατικής ομάδος.

Κατέλαβαν την πόλη Καχίβα που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της πόλης του μαργαριταριού του Βορρά (Μοσούλη) και έχουν αρχίσει πλέον τις εργασίες εκκαθάρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, στις γειτονιές της ανατολικής Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις εξακολουθούν να κυνηγούν τζιχαντιστές, δρόμο με δρόμο… σπίτι το σπίτι!

Σήμερα η ελίτ δύναμη του ιρακινού στρατού, «Χρυσή μονάδα», έχει ενισχυθεί περαιτέρω, στις περιοχές της πρώτης γραμμής, για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, καθώς το απόρθητο οχυρό του Isis στην παλιά πόλη της Μοσούλης, βρίσκεται πια, μόλις δέκα χιλιόμετρα μακριά…

Στις ανατολικές συνοικίες πάντως, οι ιρακινές δυνάμεις κινούνται με πιο αργό ρυθμό, απ’ ότι κατά την προώθησή τους στα περίχωρα της Μοσούλης, αφού παρεμποδίζονται από την αντίσταση των τζιχαντιστών και το γεγονός της δυσκολίας της χρήσης βαρέων όπλων, σε κατοικημένες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στρατιωτικές μονάδες έχουν λάβει αυστηρές εντολές για συγκεκριμένες κινήσεις και στάση κάθε 400 μέτρα, σε μία μεγάλη μάχη, άνευ προηγουμένου, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17 Οκτωβρίου.

Ο αντισυνταγματάρχης που διοικεί το σύνταγμα του 9ου θωρακισμένου τμήματος, προέβη σε περιγραφή των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι άνδρες του: “Κόλαση παντού. Υπάρχουν βομβιστές αυτοκτονίας με τα πόδια (σ.σ. πεζοί), αυτοκίνητα βόμβες, ελεύθεροι σκοπευτές, πυρομαχικά και βαριά πολυβόλα κρυμμένα σε κατακόμβες, σε τουλάχιστον 400 γειτονιές λίγο πριν το κέντρο της Μοσούλης… Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή σε κάθε μας βήμα”.

Στο al-Intissar, γειτονική συνοικία, νοτιοανατολικά της Μοσούλης, η πλειοψηφία των ανθρώπων, έχουν επιλέξει να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. “Έτσι είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε εκεί, με βαρέα όπλα χωρίς να διακινδυνεύσουμε πολλές «παράπλευρες απώλειες»”, αναφέρουν στρατιωτικοί.

Τι γίνεται τώρα…

Ιρακινές δυνάμεις τώρα, κινούνται αργά προς το κέντρο και τον ποταμό Τίγρη, που διασχίζει την πόλη και θα προσπαθήσουν να φτάσουν έως το τέλος της εβδομάδος, στο δρόμο μεταξύ της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

Σχεδόν 50.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Μοσούλη, έχοντας μπροστά τους ένα πολύ αβέβαιο μέλλον.

Στη γειτονιά της Ζάχρα -παλαιότερα ονομαζόταν Σαντάμ- στρατιώτες ιρακινής μονάδος αντιτρομοκρατίας, σκότωσαν 30 τζιχαντιστές την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματικό της αντιτρομοκρατικής μονάδος.

Drone-βόμβες από τον Isis

Οι τζιχαντιστές φαίνεται να έχουν βρει έναν τρόπο να χτυπούν και από τον ουρανό, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που κοστίζουν $ 1.000 σε καταστήματα.

Τεχνίτες των ΙU, έχουν ενισχύσει τα μικρά αεροπλάνα με εκρηκτικούς μηχανισμούς, που τοποθετούνται σε ένα είδος γάντζου και με τηλεχειρισμό, απελευθερώνονται από τον ουρανό.

«Έχουμε εντοπίσει τρία επεισόδια» με έναν τέτοιο μηχανισμό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αντισυνταγματάρχης Χουσεΐν Moayyad.

Σύμφωνα μάλιστα με ανώτερο αξιωματικό των ΗΠΑ, ένα “μικρό αεροπλάνο κατασκευασμένο από πολυστυρένιο είχε σκοτώσει πριν λίγες μέρες δύο κούρδους μαχητές”, ενώ δύο γάλλοι κομάντο είχαν τραυματιστεί από τέτοιου είδους έκρηξη στον αέρα, στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο στο συγκεκριμένο αεροπλανάκι, ήταν “ενσωματωμένος με την μπαταρία” και η έκρηξη φαίνεται να έχει προκληθεί από ένα «χρονόμετρο» και όχι από τηλεχειριστήριο.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί, ένα Drone εξερράγη, αγγίζοντας την οροφή κτιρίου, όπου είχαν βρει καταφύγιο ιρακινοί αστυνομικοί, που συμμετέχουν στην επίθεση, για να ανακαταληφθεί η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Ευτυχώς όμως, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Οι τζιχαντιστές πάντως έχουν εκπλήξει τους πάντες με τη εφευρετικότητά τους, καθώς έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, οικιακές συσκευές ακόμη και παιχνίδια που έχουν διασκορπίσει στους δρόμους, επιβραδύνοντας σημαντικά την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης