Το 2015, ήταν το έτος αφιερωμένο στην ανάπτυξη και την παροχή βοήθειας. Το ΕΚ και ειδικά η επιτροπή Ανάπτυξης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, στην προώθηση της δέσμευσης της ΕΕ, για την καταπολέμηση της πείνας και την εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο. “Για το ΕΚ ήταν μια ευκαιρία να δείξει στους πολίτες τη δουλειά που κάνουν τα ευρωπαϊκά όργανα για την ανάπτυξη”, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Ανάπτυξης Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Βρετανία).

Η εκδήλωση για την έναρξη του έτους πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα, της Λετονίας, στις 9 Ιανουαρίου, παρουσία αντιπροσωπείας του ΕΚ. Ακολούθησαν, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες εντός και εκτός Ευρώπης. Παραθέτουμε τις σημαντικότερες από αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε μήνας του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης, ήταν αφιερωμένος σε ένα συγκεκριμένο θέμα, από την “Ευρώπη στον κόσμο” τον Ιανουάριο μέχρι τα “ανθρώπινα δικαιώματα”, τον Δεκέμβρη. Κάθε μήνα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός φωτογραφίας του ΕΚ ανακοίνωνε ένα διαφορετικό θέμα εμπνευσμένο από το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη. Οι νικητές του επισκέφτηκαν τον Νοέμβριο το ΕΚ στο Στρασβούργο και δημιούργησαν το δικό τους φωτορεπορτάζ.

Στις 19 Ιουνίου, ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν τη Διεθνή Έκθεση στο Μιλάνο, με κεντρικό θέμα “Τροφή για τον Πλανήτη: η Ενέργεια Πηγή Ζωής”. Στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν η προώθηση των προσπαθειών για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας των τροφίμων, της καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων και η ενθάρρυνση του υγιεινού τρόπου ζωής.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 3 και 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες φόρουμ υψηλού επιπέδου για την ανάπτυξη και τη διεθνή συνεργασία, με επίκεντρο την παγκόσμια ανάπτυξη, ενόψει των σημαντικών αποφάσεων στην Αντίς Αμπέμπα, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τρίτη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, στην Αντίς Αμπέμπα, τον Ιούλιο, οι ηγέτες συμφώνησαν για την κινητοποίηση των πόρων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών με επικεφαλής την πρόεδρο της επιτροπής Ανάπτυξης του ΕΚ Linda McAvan.

Από τις 25 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, 150 ηγέτες από τον κόσμο υιοθέτησαν 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε τη Νέα Υόρκη. Στη σύνοδο συμμετείχε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την επιτροπή Ανάπτυξης.

Ενώ, τέλος το ΕΚ συμμετέχει με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την επιτροπή Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία), στη Διεθνή Σύνοδο για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Το ΕΚ, με έκθεση πρωτοβουλίας έθεσε τους στόχους του για τη Σύνοδο ήδη από τον Οκτώβριο.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Πληροφορίες από γραφείο ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης