Στον σχηματισμό κυβέρνησης θα οδηγήσει, κατά τους αναλυτές, η επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην ιταλική προεδρία, με τον σοσιαλιστή, πρώην πρωθυπουργό, Τζουλιάνο Αμάτο και τον δεύτερο γραμματέα του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα, να θεωρούνται ως οι επικρατέστεροι για την ανάθεση της εντολής.

Ο Αμάτο διατηρεί καλές σχέσεις και με την κεντροδεξιά, ενώ – αν επιλεγεί ο Λέτα – αναμένεται να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο γράφει ότι πιθανότητες να αναλάβουν την πρωθυπουργία έχουν επίσης η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μόντι, Άννα Μαρία Καντσελιέρι και ο κεντροαριστερός πρόεδρος της γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα και την Τετάρτη – ή το αργότερο την Πέμπτη – αναμένεται να κληθεί στο προεδρικό μέγαρο ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός, ενώ πηγή που επικαλείται το Reuters στην ιταλική προεδρία υποστήριξε ότι ο Ναπολιτάνο ενδέχεται και να παρακάμψει εντελώς αυτό το βήμα, καθώς έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εάν τα πολιτικά κόμματα δεν κατορθώσουν και πάλι να καταλήξουν σε συμφωνία, ο Ναπολιτάνο θα αναγκαστεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές, αν και κατά τους αναλυτές είναι απίθανη σε αυτή τη φάση μία άμεση επιστροφή στις κάλπες. Όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα, σε αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, η μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών, η περαιτέρω συρρίκνωση ή ακόμη και η κατάργηση περιφερειών και ο περιορισμός της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων.

Το ασυμβίβαστο πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης δεν αναμένεται να θεσπιστεί εξαιτίας της συμμετοχής του κόμματος του Μπερλουσκόνι στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Μεγάλο μέρος του PD όμως συνεχίζει να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την δυνατότητα διακυβέρνησης με τον «Καβαλιέρε», φοβούμενο την ουσιαστική πολιτική του αποδυνάμωση. Θεωρείται πιθανό, κατά συνέπεια, να προσπαθήσει να πετύχει ένα μεικτό κυβερνητικό σχήμα πολιτικών και τεχνοκρατών, για να μειώσει, όσο γίνεται, το πολιτικό κόστος της συγκυβέρνησης με τον Μπερλουσκόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης