Ξεκίνησε την Πέμπτη σε αιγυπτιακό δικαστήριο η δίκη 213 ανθρώπων, φερόμενων ως εξτρεμιστών, με τις κατηγορίες ότι ανήκουν στην πιο ενεργή ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση της Αιγύπτου και ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται τουλάχιστον πέντε πρώην μέλη του στρατού και της αστυνομίας. Οι 143 που δικάζονται, εκ των οποίων κάποιοι βρίσκονται ήδη υπό κράτηση, κατηγορούνται για σύσταση ή συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, επιθέσεις κατά κρατικών εγκαταστάσεων, για φόνους, απόπειρες φόνου και οπλοκατοχή, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την απαγγελία των κατηγοριών από τις εισαγγελικές αρχές, οι κατηγορούμενοι ενέχονται σε 51 «τρομοκρατικές» ενέργειες, στις οποίες σκοτώθηκαν 40 αστυνομικοί και 15 πολίτες ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 348 άνθρωποι. Μία από τις επιθέσεις ήταν η απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ.

Δύο από τα πέντε πρώην στελέχη του στρατού και της αστυνομίας τελούν υπό κράτηση, ενώ τρεις αναζητούνται, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η Αίγυπτος αγωνίζεται να σταματήσει την άνοδο του ισλαμικού φανατισμού από τη στιγμή που ο τότε επικεφαλής του στρατού και νυν πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί σε φονικές επιθέσεις της οργάνωσης Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις που έχει τη βάση της στο Σινά. Η οργάνωση άλλαξε το όνομά της σε «Επαρχία του Σινά» αφότου ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης που έχει εγκαθιδρύσει ένα «χαλιφάτο» σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που έχει καταλάβει.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν κάνουν καμιά διάκριση μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, υποστηρίζοντας ότι έχουν κοινή ιδεολογική βάση και ότι είναι εξίσου επικίνδυνες. Η αιγυπτιακή «πτέρυγα» του Ισλαμικού Κράτους έχει αναλάβει την ευθύνη για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον 30 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων στο Σινά τον Ιανουάριο.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης