Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν χαρακτήρισε σήμερα την χρήση χημικών όπλων στη Συρία, η οποία τεκμηριώνεται σε έκθεση ομάδας ειδικών του οργανισμού, ως «έγκλημα πολέμου», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μπαν ζήτησε οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων να «λογοδοτήσουν» για αυτό το «επονείδιστο έγκλημα», ενώ απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατυπώσει σαφώς σε απόφασή του ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», εάν η Δαμασκός δεν τηρήσει το σχέδιο παράδοσης σε διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, βάσει ενός σχεδίου που καταρτίζουν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητώ άμεσα από το Συμβούλιο (Ασφαλείας) μια σαφή απόφαση», είπε ο Μπαν. Αναφερόμενος στην αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου η οποία επιτεύχθηκε το Σάββατο στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι αυτή προβλέπει «σε περίπτωση μη τήρησης (των δεσμεύσεων που καλείται να αναλάβει η Δαμασκός) το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα βάσει του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», το οποίο προβλέπει τη χρήση βίας.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

«Κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις» για την χρήση αερίου σαρίν κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπως αναφέρεται στην έκθεσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγκεκριμένα τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δείγματα που συλλέξαμε παρέχουν κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους που περιείχαν το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν», αναφέρεται στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Στην πρώτη σελίδα της έκθεσης αυτής, η οποία παρεδόθη, σήμερα, από τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Όκε Σέλστρεμ, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προστίθεται ότι «χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια σχετικά μεγάλη κλίμακα» κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης «κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών».

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι η επίθεση της 21ης Αυγούστου, η οποία προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.400 ανθρώπων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, διαπράχθηκε με την βοήθεια «πυραύλων εδάφους-εδάφους που περιείχαν αέριο σαρίν».

Η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα από τον Μπαν στους πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η έκθεση θα επιβεβαίωνε τη χρήση χημικών όπλων.

Φωτογραφία που δόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στην δημοσιότητα – και από την οποία σε μεγέθυνση άντλησε τις πληροφορίες του για το περιεχόμενο της έκθεσης το πρακτορείο ειδήσεων Reuters – δείχνει τον Σέλστρεμ να παραδίδει την έκθεσή του για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Καμία αμφιβολία περί προέλευσης της επίθεσης»

Η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό «δεν αφήνει καμία αμφιβολία» για την προέλευσή της και «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι ευθύνεται το καθεστώς», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι συντριπτικό, επιβεβαιώνει τη μαζική χρήση αερίου σαρίν (…) όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, εκτιμώντας ότι η έκθεση αυτή «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι το καθεστώς ευθύνεται» γι’ αυτήν.

«Όταν κοιτάξουμε προσεκτικά τα στοιχεία, τις ποσότητες, το τοξικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε, την πολυπλοκότητα του μείγματος, τη φύση και την τροχιά των πυραύλων, όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Φαμπιούς αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη στη Μόσχα όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, να συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία.

«Θα δούμε τι θα πει ο κύριος Λαβρόφ για την προέλευση της επίθεσης. Από την αρχή έλεγε “είναι οι αντιστασιακοί που έκαναν την επίθεση”», υπενθύμισε. «Αυτό δεν έχει καμία αληθοφάνεια», συνέχισε ο γάλλος υπουργός, εκτιμώντας ότι «αν υπάρχει καλή πίστη, θα υπάρξει συμφωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης