Η Κομισιόν εξέδωσε νέο εγχειρίδιο με οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους κοινωνικούς μετανάστες από χώρες της ΕΕ. Θέλει έτσι να ξεκαθαρίσει το τοπίο από υπερβολές και λάθη.

Για τον αρμόδιο ευρωπαίο Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Aντόρ η όλη συζήτηση για τους κοινωνικούς μετανάστες είναι υπερβολική και η ένταση καθώς και το περιεχόμενο των απόψεων υπαγορεύονται από το «εσωτερικο-πολιτικό καλεντάρι» που προκλήθηκε τόσο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

# από το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα του 2017 στη Βρετανία, και

# τις δημοτικές εκλογές στη Βαυαρία.

Το βαυαρικό κυβερνών Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) έχει κυκλοφορήσει το σλόγκαν «όποιος εξαπατά, φεύγει εκτός», με το οποίο ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο του δημόσιου διαλόγου για τους ανέργους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή απετέλεσε η άρση από 1ης Ιανουαρίου και των τελευταίων εμποδίων ως προς την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση πολιτών από τις δύο αυτές χώρες στη Γερμανία, τη Βρετανία κι αλλού.

Το πρόβλημα επανήλθε στην επιφάνεια για την Ευρώπη, όταν άνεργοι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έρχονται στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά με όνειρα.

Ο Λάζλο Αντόρ, απευθυνόμενος χθες σε εκπροσώπους του Τύπου, υποστήριξε ότι κυκλοφόρησαν πολλές λανθασμένες και αποπροσανατολιστικές πληροφορίες από τους δημοσιογράφους και στήθηκαν «μύθοι», όπως τους αποκάλεσε.

Η παρέμβαση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, την περασμένη εβδομάδα που έγραψε ότι η Κομισιόν επιθυμεί να ωθήσει τη Γερμανία να δώσει περισσότερα κοινωνικά βοηθήματα στους κοινωνικούς μετανάστες, έριξε ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ να εκφράζει την «απελπισία του για το πόσο λίγο γνωρίζει η Κομισιόν την πραγματικότητα των ανθρώπων στην Ευρώπη».

Μετά από όλα αυτά χθες η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο εγχειρίδιο, όπου σε 52 σελίδες και 4 κεφάλαια με άπειρες παραπομπές σε κοινοτικές οδηγίες δίνονται οδηγίες για το πώς οι εθνικές αρχές θα πρέπει να κινούνται μέσα στη ζούγκλα των κοινωνικών νόμων.

Στον πυρήνα του εγχειριδίου περιλαμβάνονται τα κριτήρια βάσει των οποίων εξετάζεται το εάν ένας πολίτης της ΕΕ διαμένει μόνιμα σε άλλο κράτος της ΕΕ. Επίσης όποιος μετά από 3 μήνες δεν βρίσκει εργασία στη χώρα υποδοχής και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, τότε δεν δικαιούται κοινωνικών βοηθημάτων.

«Ίδιους φόρους, ίδιες παροχές»

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο πρέπει να προσφέρει προστασία στο καθεστώς κοινωνικών επιδομάτων όλων των χωρών-μελών της ΕΕ», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

«Για τους εργαζόμενους η νομοθετική ρύθμιση είναι απλή. Όποιος έχει θέση εργασίας σε μιαν άλλη χώρα–μέλος, μπορεί να αξιώσει τα ίδια κοινωνικά επιδόματα, όπως κάθε άλλος απασχολούμενος, διότι πληρώνει τους ίδιους φόρους και τα ίδια ποσά κοινωνικής ασφάλισης».

Σε κάθε περίπτωση, όποιος ψάχνει για δουλειά αποδεδειγμένα και έχει πολλές πιθανότητες να βρει, επιτρέπεται να παραμείνει μέχρι 6 μήνες σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Και μόνο όποιος διαμένει επί 6 χρόνια μόνιμα, δικαιούται να διεκδικήσει τα επιδόματα.

Πηγή: Deutsche Welle

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης