Την τελευταία μέρα του 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την εκεχειρία που δρομολόγησε η ρωσοτουρκική πρωτοβουλία στη Συρία αλλά και τα σχέδια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, εγκρίθηκε ομόφωνα στη Νέα Υόρκη και από τις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα στηρίζει τα ρωσοτουρκικά σχέδια για την διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν στις 15 Ιανουαρίου μεταξύ εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις αναφορές για μεμονωμένες συγκρούσεις και ανταλλαγές πυροβολισμών πάντως, η εκεχειρία που ισχύει από το πρωί της Παρασκευής φαίνεται να τηρείται σε γενικές γραμμές. Τι σημαίνει όμως αυτό για το άμεσο μέλλον; Εν τέλει πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι όντως η συμφωνία αυτή;

Όπως έγινε γνωστό από τη Μόσχα και την Άγκυρα, η Ρωσία και η Τουρκία αναλαμβάνουν ρόλο εγγυητριών δυνάμεων της εκεχειρίας. Εάν τηρηθεί η εκεχειρία, σίγουρα θα είναι σημαντική δεδομένου ότι ο συριακός λαός τη χρειάζεται όσο τίποτα άλλο.

Παράλληλα θα αποτελέσει επιβεβαίωση της ρωσικής επιτυχίας, δεδομένου ότι θα έχει καταφέρει να παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν ανατρέξει κάποιος στην προϊστορία της νέας συμφωνίας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι οι εξελίξεις ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχαν βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες εκπρόσωποι από την Τουρκία και το Ιράν. Στις συνομιλίες αυτές δεν είχε προσκληθεί ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Το ίδιο ίσχυε και για πολλούς άλλους ηγέτες δυτικών χωρών.

Όπως έγραψαν οι New York Times: «Το ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες, το ότι η παρουσία των νέων σύμμαχων εδραιώνεται όπως και η απουσία δυτικών δυνάμεων, συνηγορούν στο ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα συνεχίσει να κυβερνά στη Συρία με όποια κυβέρνηση».

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν μολονότι «ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πει στο παρελθόν ότι «ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει απωλέσει τη νομιμοποίησή του και επομένως δεν μπορεί να συνεχίσει να κατέχει την εξουσία». Τα λόγια του Ομπάμα δεν έγιναν όμως ποτέ πράξη. Έκτοτε πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιρροή στη Συρία.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Αμερικάνος πολιτικός επιστήμονας Άντριου Τάμπλερ από το Ινστιτούτο Πολιτικής Μέσης Ανατολής της Ουάσιγκτον, το ότι Ρωσία, Ιράν και Τουρκία συνασπίζονται χωρίς τις ΗΠΑ, θα πρέπει να προβληματίζει την Ουάσιγκτον. Ενδεχομένως με την επίσημη ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ να υπάρξουν κάποιες αλλαγές αναφορικά με τους συσχετισμούς στο συριακό, ωστόσο αυτό μένει να φανεί. Πάντως ακόμη κι αν γίνεται λόγος για ρωσική επιτυχία, η αποτελεσματικότητα της νέας εκεχειρίας μεσοπρόθεσμα, δεν είναι βέβαιη.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχοντας προσεταιρισθεί την Τουρκία και την Άιγυπτο, άρα και τους σουνίτες -οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον αραβικό κόσμο-, δεν σημαίνει ότι η τελική έκβαση του συριακού δεν παραμένει ανοιχτή. Σε κάθε περίπτωση αγκάθι εξακολουθεί να είναι και η σχέση του Ιράν με τη Χεζμπολά, την οργάνωση των οποίων τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Εάν η κατάπαυση του πυρός διαρκέσει και οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία για τη Συρία, το Ιράν είναι πιθανό να ζητήσει πολιτικά ανταλλάγματα. Ενδεχομένως να αξιώσει μεγαλύτερη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στη Συρία αλλά και το Ιράκ. ‘Ενα ενδεχόμενο που δεν θα έλυνε τα προβλήματα στην περιοχή. Αντίθετα θα τα όξυνε, την ώρα μάλιστα που παραμένει ανοιχτό και το μέλλον της Μοσούλης.

Από την άλλη η διαρκής ρωσο-ιρανική συμμαχία απασχολεί έντονα και το Ισραήλ, που δεν θα ήθελε να δει επέκταση της Χεζμπολά πέρα από το Λίβανο και στη Συρία. Όλα αυτά συνηγορούν στο ενδεχόμενο η σημερινή εκεχειρία -ίσως τελικά- να μην αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

Τουρκία και Ρωσία βομβαρδίζουν τζιχαντιστές στη Β. Συρία



Μαχητικά της ρωσικής αεροπορίας και τη Τουρκίας αλλά και τουρκικό πυροβολικό σε συντονισμένες ενέργειες, έβαλαν εναντίον στόχων του Ισλαμικού Χαλιφάτου- Daesh στη βόρεια Συρία, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah , σήμερα.

Τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην περιοχή Dayr Kak. Οι τουρκικοί στόχοι επικεντρώθηκαν στην περιοχή near al-Bab και υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 22 τζιχαντιστές.

Πληροφορίες από Deutsche Welle και RT.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης