Διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σε εργοστάσιο πυρομαχικών το οποίο βρίσκεται εντός στρατοπέδου στην πρωτεύουσα του Σουδάν, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι άκουσε μια δυνατή έκρηξη και στη συνέχεια είδε τμήμα της στρατιωτικής εγκατάστασης «Ελ Γιαρμούκ» στο Χαρτούμ να τυλίγεται στις φλόγες. «Οι Αρχές έδωσαν μάχη για περίπου δύο ώρες μέχρι να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε από τις εκρήξεις», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της αφρικανικής χώρας. Σύμφωνα με το Associated Press, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ενίσχυση των μέτρων Ασφαλείας περιμετρικά του στρατοπέδου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών εντός του εργοστασίου.

Ο κυβερνήτης του Χαρτούμ, Abdul Rahman Al-Khider Rahman, τόνισε ότι οι Αρχές διεξάγουν έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο «εξωτερικών παραγόντων».

«Υπάρχουν αγνοούμενοι», πρόσθεσε χωρίς όμως να επιβεβαιώσει κάποια ανθρώπινη απώλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολεμικό υλικό… made in China

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έκθεσης της ελβετικής ΜΚΟ «Small Arms Survey», στα περίχωρα της πρωτεύουσας υπάρχουν στρατόπεδα όπου συγκεντρώνονται και συναρμολογούνται όπλα και πυρομαχικά κινεζικής προέλευσης, τα οποία εισάγονται από την κρατική εταιρεία «Yarmouk Industrial Complex» και στη συνέχεια αποστέλλονται στην περιοχή του Νταρφούρ, πεδίο σποραδικών συγκρούσεων ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και μέλη ενόπλων οργανώσεων.

Το Σουδάν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το γειτονικό Ν. Σουδάν για υποστήριξη αυτών των ένοπλων ομάδων που απώτερο στόχο έχουν να ενισχύσουν τις αυτονομιστικές τάσεις στο νότιο τμήμα της χώρας, κατηγορία που το νεοσύστατο κράτος έχει αρνηθεί. Παρά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας που τερμάτισε έναν από τους πιο αιματηρούς εμφύλιους στην αφρικανική ήπειρο (2010), η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει λόγω διαφωνιών στη διαχείριση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν σε διασυνοριακές περιοχές (π.χ. Αμπιέι, Νότιο Κορντοφάν).

Η πρόσφατη οικονομική και εμπορική συμφωνία στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, δεν φαίνεται να έχει δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον «μαύρο» χρυσό και τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εκμετάλλευσή του. Ήδη τουλάχιστον επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή του Νοτίου Κορντοφάν στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε μαχητές του «Λαϊκού Κινήματος του Βορρά για την Απελευθέρωση του Σουδάν» (SPLM-N) και του κυβερνητικού στρατού.

Το όνομα του εργοστασίου παρασκευής όπλων, όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, προέρχεται από την περίφημη μάχη του Γιαρμούκ (636 μ.Χ.) ανάμεσα στον βυζαντινό στρατό και τους Άραβες δίπλα στον ποταμό Ιερομύακα (παραπόταμο του Ιορδάνη), 65 χλμ από τα υψώματα του Γκολάν. Εκείνη την περίοδο αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ηράκλειος ο οποίος είχε σημειώσει σημαντικές νίκες σε βάρος των Περσών και των Αράβων, ωστόσο σε αυτή τη μάχη που διήρκησε έξι ημέρες, οι Άραβες κατάφεραν να νικήσουν τους Βυζαντινούς και να θέσουν οριστικά υπό τον έλεγχό τους την περιοχή της Συρίας.

Διαβάστε επίσης:
«Τα βρήκαν» Σουδάν-Ν. Σουδάν στο θέμα των εξαγωγών πετρελαίου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012, 01:34

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης