Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία, οι οποίοι υπερβαίνουν πλέον τα δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι «φοβερή» και υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί, καθώς η βία επιδεινώνεται, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Αρωγή, εκφράζοντας την ανησυχία της για το ζήτημα.

«Ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο καταφεύγοντας στις γειτονικές χώρες έφθασε το φοβερό επίπεδο των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά» αναφέρει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωσή της μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει «τέσσερις φορές τον πληθυσμό του Μάντσεστερ ή της Λιόν και αντιστοιχεί περίπου στον πληθυσμό της Βαρσοβίας», σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο. «Η αλήθεια είναι ότι, καθώς η βία γίνεται περισσότερο βάναυση και απάνθρωπη, ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί», προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν τους ανθρωπιστικούς κανόνες και να προστατεύουν τους αμάχους.

Η Ε.Ε. είναι ο κύριος χρηματοδότης των προγραμμάτων ανθρωπιστικής αρωγής στην κρίση (σ.σ.: ιατρική υποστήριξη, βοήθεια σε τρόφιμα, νερό, καταφύγια…). Από το τέλος του 2011 έχει διαθέσει 515 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα θύματα στη Συρία και τις γειτονικές χώρες. Επίσης, 328 εκατομμύρια ευρώ αφιερώθηκαν, μέσω άλλων οργάνων της Ε.Ε., στην υποστήριξη της εκπαίδευσης ή στον κοινωνικό τομέα, κάτι που αυξάνει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στα 843 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά προστίθεται η ανθρωπιστική αρωγή που χορηγείται άμεσα από τις ευρωπαϊκές χώρες και ανέρχεται σε 494 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ε.Ε.. Η συνολική βοήθεια εκ μέρους των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει έτσι το 1,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια είναι κατανεμημένα ανάμεσα στη Συρία (47%) και τις γειτονικές χώρες: την Ιορδανία (23%), τον Λίβανο (24%), την Τουρκία και το Ιράκ. Χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται από τους οργανισμούς του ΟΗΕ (UNICEF, Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες…), τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Κατανομή των Σύρων προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή:

716.000 στον Λίβανο
515.000 στην Ιορδανία
460.000 στην Τουρκία
169.000 στο Ιράκ
111.000 στην Αίγυπτο
+ 4.250.000 εκτοπισμένοι εντός συριακού εδάφους.


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης