Τον διαφαινόμενο μεσολαβητικό ρόλο της Ρωσίας στην διπλωματική κρίση αραβικών κρατών με το Κατάρ, επισημαίνουν Ρώσοι σχολιαστές. Με δηλώσεις της στο πρακτορείο ‘sputnik news’ η Elena Suponina αναλύτρια του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, αναφέρει ότι «η Ρωσία όμως δεν θα πρέπει να παίξει ρόλο μοναδικού μεσολαβητή, αλλά να συμμετάσχει σε συλλογική προσπάθεια συμφιλίωσης των εμπλεκόμενων χωρών».

Η ίδια επισημαίνει πως ως τώρα, ελάχιστες είναι οι χώρες που έδειξαν ενδιαφέρον να αποκλιμακωθεί η κρίση ανάμεσα στο Ριάντ και τη Ντόχα. Και κατονόμασε την Τουρκία, το Κουβέιτ και το Ομάν που έχουν προταθεί ως μεσολαβητές. Από τότε που ξέσπασε η κρίση (στις 5 Ιουνίου) η Ρωσία υποστήριξε πως μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της διπλωματικής οδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την εκδήλωση της κρίσης πως η Μόσχα δεν πρόκειται να αναμειχθεί στη διαμάχη, επειδή ενδιαφέρεται να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πάντως, η Σαουδική Αραβία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, εξακολουθούν να επιμένουν ότι το Κατάρ θα πρέπει να απελάσει τα μέλη της Χαμάς, και άλλων ομάδων που έχουν χαρακτηρισθεί από τις γειτονικές του Κατάρ χώρες (αλλά μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ) ως «τρομοκρατικές». Καθώς και να σταματήσει την υποστήριξη τρομοκρατών με το “DNA της al-Qaeda” και να τους φιλοξενεί σε εκπομπές του Al-Jazeera.

Οι καταγγελίες αυτές διατυπώνονται σε μια στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed Al Thani επισκέπτεται τη Μόσχα, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, έχει απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον της χώρας του τις κατήγγειλε ως απόπειρα ανάμειξης στα εσωτερικά της και διακήρυξε πως η Ντόχα δεν σκοπεύει να πάρει αντίμετρα.

Πληροφορίες από sputniknews.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης