Εξηγήσεις για τα σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ζητά η Ρωσία, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν αναμένουμε απλώς απαντήσεις, αλλά απαντήσεις οι οποίες να τεκμηριώνονται στη βάση όσων έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις αποτροπής της στην ανατολική Ευρώπη μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ διέκοψε επίσης κάθε στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με την Ρωσία.


Τεταμένο το κλίμα μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, χαρακτήρισε την προσάρτηση της Κριμαίας ως την μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια την οποία έχει αντιμετωπίσει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της συμμαχίας εκφράστηκε επίσης ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία έχουν προσφέρει αυξημένη βοήθεια σε αεροσκάφη για περιπολίες στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, μετά από τις ανησυχίες τις οποίες εξέφρασαν χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες ανήκαν στο παρελθόν στη Σοβιετική Ένωση, όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης