Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε φυλακή πόλης στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Τικρίτ, 160 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις φρουρούς, πριν θέσουν υπό τον έλεγχο τους όλες τις εξόδους και τους πύργους παρατήρησης. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, η επίθεση ξεκίνησε ύστερα από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην είσοδο των εγκαταστάσεων, που λειτούργησε ως αντιπερισπασμός για τις δυνάμεις Ασφαλείας, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την έφοδο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 100 φυλακισμένοι δραπέτευσαν.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη φυλακή. Οι Αρχές «φωτογραφίζουν» την Αλ Κάιντα ως μια από τις οργανώσεις η οποία μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση. Τον περασμένο Ιούλιο εκπρόσωπός της είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει μια «νέα στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη των εδαφών», η οποία θα περιλαμβάνει τις επιθέσεις σε εισαγγελείς και δικαστές καθώς και την απελευθέρωση φυλακισμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ (Δεκέμβριος 2011) παρατηρείται μια έξαρση της βίας, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνους. Το κενό Ασφαλείας δεν μπορεί να καλυφθεί από την Αστυνομία και τον Στρατό, ενώ μεγάλες παραμένουν οι αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τα αντίστοιχα της Αντιπολίτευσης. Πρόσφατα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Tarik al-Hashemi, καταδικάστηκε ερήμην του σε θάνατο για προδοσία, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει από την Τουρκία (όπου έχει βρει προσωρινό καταφύγιο) ότι ο Σιίτης πρωθυπουργός της χώρας διεξάγει πόλεμο κατά των Σουνιτών Μουσουλμάνων.

Διαβάστε επίσης:
Ιράκ: «Δάκτυλος» του πρωθυπουργού πίσω από την καταδίκη σε θάνατο του αντιπροέδρου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 04:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης