Ο γενικός διευθυντής της JPMorganChase Τζέιμι Ντάιμον, κατέθεσε σήμερα στην αμερικανική Γερουσία, αρμόδια για τις τραπεζικές υποθέσεις με ζητούμενο να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η επενδυτική διεύθυνση απόσβεσης κινδύνου, της τράπεζας που διευθύνει —της μεγαλύτερης των Ηνωμένων Πολιτειών— υπέστη ζημιά δύο ως τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων έπειτα από αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις της.

Έξω από το κτήριο βρισκόταν πλήθος διαδηλωτών και φώναξαν συνθήματα όπως «Ντάιμον, είσαι απατεώνας», «όχι άλλες κατασχέσεις»(σπιτιών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο Ντάιμον είχε αποκαλύψει ότι ένα τμήμα της τράπεζάς του, αρμόδιο για «επενδύσεις αντιστάθμισης παντός κινδύνου», με έδρα το Λονδίνο, υπέστη ζημιά δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιθανόν και τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πρόκειται για συναλλαγές με αμερικανικά χρεόγραφα, δομημένα ομόλογα, αλλά και «τιτλοποιημένα» ενυπόθηκα δάνεια, που η οικονομική κρίση τα μετέτρεψε σε επισφάλειες.

Πάντως, τον Απρίλιο ο ίδιος είχε ειρωνευτεί δημοσιεύματα στα οποία η ίδια επενδυτική διεύθυνση αναφερόταν περιπαικτικά ως «φάλαινα του Λονδίνου», ενώ μνημονευόταν ότι «τα αμοιβαία κεφάλαια στοιχηματίζουν εναντίον της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σημερινή κατάθεση έκανε λόγο για μια «κακώς προσανατολισμένη επενδυτική στρατηγική, μη πλήρως κατανοητή ούτε από αυτούς που την επέλεξαν». Ζήτησε «συγγνώμη» από τους ζημιωμένους πελάτες της τράπεζάς του.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ο τριμηνιαίος ισολογισμός της τράπεζάς του παραμένει «στέρεος, άθικτος», ενώ προέβλεψε, 15 ημέρες πριν να κλείσει, πως θα είναι κερδοφόρος. Διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις υπερβαίνουν σαφώς τα δάνεια που η τράπεζά του χορηγεί.

Ο προεδρεύων της επιτροπής, Τιμ Τζόνσον, των Δημοκρατικών, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε ότι «ο οικονομικός κίνδυνος δεν μπορεί να εξαλειφθεί για την αμερικανική οικονομία.

‘Ομως, μπορούμε κάλλιστα να απαιτήσουμε οι τράπεζές μας να κάνουν καλύτερη διαχείρισή του, με επαρκείς δικούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν συμφωνώ, ότι με μικρότερη εποπτεία το σύστημα της οικονομίας θα γίνει λιγότερο επικίνδυνο, ως δια μαγείας…».

Το μέλος της Επιτροπής, Ρίτσαρντ Σέλμπι, είπε ότι «πρέπει οι τράπεζές μας να μην θέτουν σε κίνδυνο τις περιουσίες των φορολογούμενων πολιτών».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης