Η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), εξέλεξε τον Κούρδο ακτιβιστή Άμπντελ Μπάσετ Σίντα νέο ηγέτη της σε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο Σίντα, ο οποίος ζει εξόριστος στη Σουηδία επί σειρά ετών, ήταν ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΣ στη συνάντηση των 33 μελών της γενικής γραμματείας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 56χρονος διαδέχεται τον Μπουρχάν Γαλιούν, ένα θεωρούμενο ως φιλελεύθερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, που προέδρευε του ΣΕΣ από την ίδρυσή του, τον Αύγουστο του 2011.

Ο Σίντα είπε ότι προτεραιότητά του θα είναι να διευρύνει το συμβούλιο και να έχει συνομιλίες με άλλες μορφές της συριακής αντιπολίτευσης ώστε να τις προσελκύσει να ενταχθούν στο ΣΕΣ, το οποίο ορισμένοι κατηγορούν ότι κυριαρχείται από τους ισλαμιστές.

«Βασικό καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να μεταρρυθμιστεί το συμβούλιο και να αναδιαρθρωθεί», είπε ο Σίντα σε δηλώσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η πιο ισχυρή παράταξη στους κόλπους του Συμβουλίου, αρχικά είχε καταστήσει σαφές ότι ήθελε να παραμείνει ο ίδιος άνθρωπος στην προεδρία του, όμως κατόπιν προτίμησε να υποστηρίξει το Σίντα, αφού ακτιβιστές υπέβαλαν ενστάσεις στην παραμονή του Γαλιούν, που ανέλαβε την τρίτη θητεία του τον περασμένο μήνα.

Ο Αντίμπ αλ Σιχάκλι, ιδρυτικό μέλος του ΣΕΣ, είχε απειλήσει να παραιτηθεί εάν ο Γαλιούν παρέμενε πρόεδρος.
Σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, η ανάδειξη του Σίντα στην προεδρία αναμένεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη της εξέγερσης από την κουρδική μειονότητα, η οποία αριθμεί 1 εκατ. μέλη (από τα συνολικά 21 εκατ. των πολιτών της Συρίας).

Διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ σημειώνονται συχνά και στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, αλλά όχι με την ένταση των κινητοποιήσεων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτό εν μέρει αποδίδεται στην υποστήριξη του Άσαντ στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), στο οποίο έχει επιρριφθεί η ευθύνη για δολοφονίες αρκετών Σύρων Κούρδων ηγετών της αντιπολίτευσης στον Άσαντ αφότου ξέσπασε η εξέγερση, τον Μάρτιο του 2011.

Οι Κούρδοι που έχουν ενταχθεί στο ΣΕΣ έχουν ανοιχτές διαφωνίες με τα άλλα μέλη του, ειδικά για ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων των Κούρδων και το εάν και κατά πόσον η μετά-τον-Άσαντ Συρία μπορεί να έχει ομοσπονδιακές δομές, παρόμοιες με εκείνες στο γειτονικό Ιράκ.

Ο Μπάσαμ Ίσακ, μέλος της γενικής γραμματείας του ΣΕΣ, είπε πως ο Σίντα εξελέγη για να ικανοποιήσει το αίτημα από τις τάξεις του, την αντιπολίτευση εντός της Συρίας καθώς και διεθνείς δυνάμεις αυτό να γίνει πιο δημοκρατικό.

Ο Σίντα θα εργαστεί για την σύγκληση μιας συνόδου ολόκληρου του ΣΕΣ σε ένα μήνα, όταν θα εκλεγεί νέα γενική γραμματεία και νέος πρόεδρος, κάτι που σημαίνει ότι ίσως αποδειχτεί μεταβατικός ηγέτης του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης