Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λαμβάνει το ανεξέλεγκτο κύμα βίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, 1,3 εκατ. άνθρωποι (δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού της χώρας) βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις ένοπλων ομάδων χριστιανών και μουσουλμάνων καθιστούν δύσκολη τη διανομή τροφίμων. «Δεν έχουμε φθάσει καν στο αποκορύφωμα της κρίσης. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουν όλα, αλλά δεν έχουμε καλό προαίσθημα» τονίζει μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπληρώνει: «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια. Μας λένε να πάμε σε στρατόπεδα εκτοπισμένων, αλλά επικρατεί χάος. Υπάρχει ανασφάλεια, γιατί οι μουσουλμάνοι αντάρτες είναι εκεί. Υπάρχουν μουσουλμάνοι ανάμεσά μας και δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την παρουσία 1.600 Γάλλων στρατιωτών και ανδρών της αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης, η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παραμένει ρευστή. Από τον Μάρτιο, οπότε οι αντάρτες Σελέκα ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μποζιζέ, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης