Κατεπείγον μήνυμα στη Μαδρίτη απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να εγκρίνει μέτρα λιτότητας ύψους 27 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προτιμότερο τα νέα μέτρα να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να μην περιμένει η ισπανική κυβέρνηση τη συνηθισμένη νομοθετική διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει ως τον Ιούνιο» δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα μέτρα λιτότητας της Ισπανίας, που ήδη παρουσίασε η κυβέρνηση Ραχόι, χαρακτηρίζονται ως τα σκληρότερα από την πτώση της ισπανικής Χούντας του Φράνκο το 1975. Όμως, όπως δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και μείωση κατά μέσο όρο 16,9% του προϋπολογισμού των υπουργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν, καλωσόρισε και αυτός τη δέσμευση της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να τηρήσει τους στόχους που επιβάλλουν οι συμφωνίες της χώρας του με την ΕΕ, για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ φέτος και 3% το 2013.

Ο Ρεν, είπε μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει λεπτομερώς τις σπατάλες και τις περικοπές, που θεωρούνται ως η κυριότερη αιτία των υπερβάσεων στον προϋπολογισμό πέρυσι, που ώθησαν το έλλειμμα στο 8,51%.

«Η Επιτροπή θα έχει μια πλήρη εκτίμηση για τον ισπανικό προϋπολογισμό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο Ρεν.

«Θα στηρίξουμε όσους έχουν μεγάλη ανάγκη»

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, υποστήριξε πως ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί «με οποιοδήποτε κόστος», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να υποστηρίξουμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να μην παραλύσουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», την ώρα που η ανεργία στη χώρα φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ.

Γι’ αυτό το λόγο, είπε, «πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε τις αυξήσεις στις συντάξεις, να παγώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αντί να τους μειώσουμε, το ίδιο και το επίδομα ανεργίας και τις κοινωνικές δαπάνες».

Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει το ΦΠΑ για να μην επηρεαστεί αρνητικά η κατανάλωση και η οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα αυξήσει τους φόρους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματός της στο 5,3%, η Ισπανία χρειάζεται να εξοικονομήσει περίπου 50 δισ. ευρώ από μείωση δαπανών και νέους φόρους.

Καζάνι που βράζει και η Ισπανία

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση Ραχόι βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μία θυελλώδη εικοσιτετράωρη γενική απεργία, την όγδοη στην ιστορία της χώρας, όπου έγιναν σοβαρά επεισόδια.

Χιλιάδες ήταν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Puerta del Sol, με κορυφαίο πρόβλημα τον εφιάλτη της ανεργίας και την κυβέρνηση να προβλέπει εκτίναξη του ποσοστού στο 24% από το 23% που βρίσκεται σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δεκάδες πολίτες τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και πολλές συλλήψεις.

Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση, σχεδιάζει κι άλλα αντιεργατικά μέτρα, τα οποία όχι μόνο δεν θα αυξήσουν την απασχόληση, αλλά αντίθετα, θα απελευθερώσουν τις απολύσεις και θα συμπιέσουν προς τα κάτω τους μισθούς.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης