Μια εξόριστη αντιπολιτευόμενη ιρανική οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε πληροφορίες για μια μυστική υπό κατασκευή υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους πυρηνική δραστηριότητα πιστεύει ότι διεξάγεται εκεί. Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) είχε αποκαλύψει το 2002 την ιρανική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και μια εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αράκ. Όμως, αναλυτές επισημαίνουν πως η εν λόγω οργάνωση έχει σαφή πολιτική ατζέντα.

Το 2010, όταν το NCRI ανακοίνωσε ότι έχει στοιχεία για μια άλλη καινούρια πυρηνική εγκατάσταση δυτικά της Τεχεράνης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι γνωρίζουν εδώ και χρόνια για την εγκατάσταση αυτή και δεν έχουν λόγους να πιστεύουν ότι είναι πυρηνική. Ο τελευταίος ισχυρισμός διατυπώνεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου η εκλογή ενός σχετικά μετριοπαθούς, του Χασάν Ροχανί, ως νέου προέδρου του Ιράν αύξησε τις ελπίδες για μια διευθέτηση της πυρηνικής διένεξης με την Δύση και ενδέχεται να έχει στόχο να μειώσει αυτή την αισιοδοξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν λέει πως το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι εντελώς ειρηνικό και απορρίπτει κατηγορίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, η άρνησή του να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές του και το γεγονός ότι δεν προσφέρει πλήρη πρόσβαση στην αρμόδια για τα πυρηνικά υπηρεσία του ΟΗΕ έχουν προκαλέσει σκληρές δυτικές κυρώσεις ενώ το Ισραήλ έχει απειλήσει με προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα.

Σύμφωνα με το NCRI, μέλη της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν (PMOI) μέσα στη χώρα «έλαβαν αξιόπιστη πληροφόρηση για μια νέα και εντελώς μυστική εγκατάσταση του πυρηνικού προγράμματος». Το NCRI, το οποίο επιδιώκει τον τερματισμό της κυριαρχίας των μουσουλμάνων ιερωμένων στο Ιράν, είναι η πολιτική πτέρυγα της PMOI, η οποία είχε πολεμήσει στο πλευρό των δυνάμεων του Σαντάμ Χουσέιν κατά τον ιρανο-ιρακινό πόλεμο στη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με το NCRI, η εγκατάσταση βρίσκεται σε ένα συγκρότημα σηράγγων κάτω από βουνά 10 χλμ. ανατολικά της πόλης Νταμαβάντ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά της Τεχεράνης. Η κατασκευή της πρώτης φάσης της εγκατάστασης άρχισε το 2006 και πρόσφατα ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε το NCRI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες αυτού που υποστηρίζει πως είναι η εγκατάσταση. Όμως, οι εικόνες δεν φαίνεται να αποδεικνύουν ότι πρόκειται πράγματι για μια σχεδιασμένη πυρηνική εγκατάσταση.

Εκπρόσωπος των διαφωνούντων δήλωσε πως δεν μπορεί να πει τι είδους πυρηνικές εργασίες πραγματοποιούνται εκεί, αλλά πως οι εταιρείες και τα πρόσωπα που εμπλέκονται δείχνουν ότι πρόκειται για μια πυρηνική εγκατάσταση. Η οργάνωση κατονόμασε αξιωματούχους για τους οποίους είπε ότι είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα.

«Η εγκατάσταση αποτελείται από τέσσερις σήραγγες και κατασκευάστηκε από μια ομάδα εταιρειών μηχανικής και κατασκευών που συνδέεται με το υπουργείο Άμυνας και τους Φρουρούς της Επανάστασης», ανακοίνωσε το NCRI. «Δύο από τις σήραγγες έχουν μήκος περίπου 550 μέτρα και υπάρχουν συνολικά έξι γιγάντιες αίθουσες», προστίθεται στη δήλωση.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2009 ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλες 10 εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου επιπλέον αυτών της Νατάνζ και της Φορντόβ, αλλά έκτοτε δεν έχει κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης