Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τους Κούρδους που ζουν στη Συρία, αν αποδειχθεί ότι απειλούνται από συνδεόμενους με την Αλ Κάιντα μαχητές οι οποίοι εμπλέκονται στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ο πρόεδρος της καλά εξοπλισμένης αυτόνομης περιοχής.

Σε επιστολή που ανέβηκε στο διαδίκτυο σήμερα, ο Μασούντ Μπαρζανί είπε πως έδωσε οδηγίες σε κούρδους αντιπροσώπους να μεταβούν στη γειτονική Συρία προκειμένου να διερευνήσουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «τρομοκράτες της Αλ Κάιντα επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό και σφαγιάζουν αθώες γυναίκες και παιδιά κουρδικής καταγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκμεταλλευόμενοι την εδαφική υποχώρηση της εξουσίας του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν δημιουργήσει μια ντε φάκτο αυτονομία στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας όπου συγκεντρώνεται ο πληθυσμός τους. Έχουν όμως επίσης συγκρουστεί με τους σουνίτες ισλαμιστές μαχητές που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην εξέγερση εναντίον του Άσαντ.

«Αν οι πληροφορίες είναι αληθινές, αποδεικνύοντας πως πολίτες, γυναίκες και παιδιά αθώων Κούρδων αντιμετωπίζουν απειλή για φόνο και τρομοκρατία, η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να υπερασπιστεί γυναίκες και παιδιά και αθώους πολίτες», ανέφερε η δήλωση του Μπαρζανί. Δεν επεκτάθηκε για τη φύση ή την έκταση μιας πιθανής επέμβασης από το Κουρδιστάν.

Η επιστολή του Μπαρζανί στάλθηκε την Πέμπτη στην προπαρασκευαστική επιτροπή για την Κουρδική Εθνική Διάσκεψη, η οποία θα διεξαχθεί στην πόλη Αρμπίλ του βόρειου Κουρδιστάν αργότερα αυτό το μήνα. Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει απεσταλμένους από το Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν. Ο Μπαρζανί ζήτησε από την επιτροπή αυτή να συστήσει έναν άλλο κατάλογο προσώπων που θα μεταβούν στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση του Μπαρζανί, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KPG), αναφέρεται σε περιοχές της Συρίας ως Δυτικό Κουρδιστάν. Διασκορπισμένοι σε μεγάλες, γειτονικές περιοχές του Ιράκ, της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν, οι κουρδικός λαός περιγράφεται συχνά ως η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα χωρίς δικό της κράτος.

Η περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, που διαθέτει δική της κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις, επιδιώκει όλο και περισσότερο μια ανεξάρτητη ενεργειακή και εξωτερική πολιτική, εξοργίζοντας την κυριαρχούμενη από σιίτες κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι έχουν στείλει καύσιμα, τρόφιμα και ιατρική βοήθεια στους ομοεθνείς τους πέρα από τα σύνορα με τη Συρία, αλλά η σημερινή δήλωση φαίνεται να είναι η πρώτη φορά κατά την οποία υπονοείται επέμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης