Φωνάζοντας το σύνθημα «Θα αντέξουμε» περπάτησαν ανάμεσα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαϊγιάν οι επιζώντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πάστορα για πορεία επιζώντων, με στόχο να ανεβάσουν το ηθικό σε μια χώρα που μόλις τώρα ξεκινά να συντονίζει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.

Η κυβέρνηση έχει χωρίσει σε τμήματα τις πληγείσες περιοχές, η ευθύνη για τις οποίες θα κατανεμηθεί σε εγχώριες και ξένες δυνάμεις που έχουν κληθεί να συνδράμουν στις επιχειρήσεις. Στο Τακλομπάν του νησιού Λέιτε, ιερέας γνωστός για τις πορείες που διοργανώνει κάλεσε σε αυτήν την τελευταία, η οποία διέσχισε τη ρημαγμένη πόλη φωνάζοντας συνθήματα που στόχευαν στην αναπτέρωση του ηθικού των επιζώντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μανίλα αποφάσισε διαχωρίσει την κεντρική επαρχία Βισάγας σε τμήματα και να αναθέσει σε συγκεκριμένες στρατιωτικές δυνάμεις (εσωτερικού και εξωτερικού) την επιχειρησιακή μέριμνα. Σύμφωνα τον στρατιωτικό διοικητή του Βισάγας, οι δυνάμεις του βρετανικού Ναυτικού θα επικεντρωθούν στα νησιά του δυτικού τμήματος της επαρχίας για παράδοση προμηθειών.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται στο Λέιτε και στο Σαμάρ, ενώ στο Σεμπού έχουν σταλεί ομάδες γιατρών και συνεργείων από το Ισραήλ. Τις επιχειρήσεις τις επιβλέπει ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρότατη κριτική για τραγικές ελλείψεις στην αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως επίσης και για υποβάθμιση του αριθμού των νεκρών – ο οποίος ακόμη παραμένει ασαφής.

Στην παρούσα φάση, οι επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν αρχίσει να γίνονται συντονισμένα. «Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι πριν από μία εβδομάδα» είπε η Βαλερί Άμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ που βρέθηκε ξανά στο Ταλκομπάν, δηλώνοντας ικανοποιημένη με την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης