Στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ανάκαμψη της Ελλάδας εντός του 2014.

Το «Focus», κατά την πάγια ανθελληνική πολιτική του, υποστηρίζει πως «η Αθήνα χειραγωγεί με απειλές και τεχνάσματα την Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεγονός είναι πως ουδεμία άλλη προεδρία είχε στηλιτευθεί τόσο πολύ από τα γερμανικά ΜΜΕ, όσο η ελληνική. Υπάρχουν, ωστόσο, και ψύχραιμες φωνές, όπως του Κρίστιαν Φελντ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Αθήνα έχει την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές της.

«Οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη» είναι ο τίτλος του επικριτικού ρεπορτάζ του περιοδικού «Focus», όπου γίνεται αναφορά στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει εντός του 2014 στις αγορές και υπογραμμίζεται ότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ψευδαίσθηση» αυτόν τον στόχο, με δεδομένο ότι το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές θα είναι της τάξεως του 8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζονται οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα καλείται να καταβάλει υψηλά επιτόκια στις αγορές: Σύνολο χρέους 175%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με 11 δισ. ευρώ για τόκους. Υπογραμμίζεται ότι μόνο αν μειωθεί ο όγκος του χρέους θα έχουν οι Έλληνες πιθανότητες να δανεισθούν χρήματα από τις αγορές.

Ως ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Κρίστιαν Φελντ, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, την ανάληψη της ελληνική προεδρίας αντικρούοντας τις φωνές καχυποψίας και αμφισβήτησης στις ικανότητες της χώρας να διαχειριστεί για 6 μήνες τις τύχες της ΕΕ.

Εφαλτήριο για να ακουστεί η φωνή της

«Για τους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι κάτι σαν εκτελεστικός διευθυντής στην Ε.Ε. Θα προεδρεύει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη και στο κοινοβούλιο, θα συντονίζει τα υπουργικά συμβούλια και θα φροντίζει ώστε να προχωρούν τα νομοσχέδια» υποστηρίζει ο Γερμανός ανταποκριτής. «Μπορεί να αποδείξει ότι είναι ικανός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη, ότι δεν είναι μια αδύναμη, χαοτική και προβληματική χώρα, όπως φαίνεται όταν τη βλέπει κανείς από έξω, και αυτό θα ενισχύσει τη χώρα, αλλά κυρίως την κυβέρνηση Σαμαρά» προσθέτει.

Ο Κρίστιαν Φελντ συμφωνεί με την άποψη ότι η προεδρία θα αποτελέσει εφαλτήριο για να ακουστεί ευρύτερα η φωνή της Ελλάδας, να ακουστούν δηλαδή θέματα και ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η αναθέρμανση της οικονομίας στις χώρες της κρίσης και η καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως των νέων, υπό την αίρεση βέβαια ότι μια προεδρία έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπου τον τόνο και τις θέσεις δίνουν οι μεγάλες χώρες.

Ο Γερμανός ανταποκριτής διαφωνεί και με την άποψη που θέλει την Ελλάδα να είναι σε αδυναμία να φέρει εις πέρας βασικούς στόχους, όπως η τραπεζική ενοποίηση, επειδή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας. «Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, από τη μια το πρόβλημα χρέους και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και από την άλλη η ευρωπαϊκή πολιτική. Βέβαια, η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση της προεδρίας για να αποκομίσει οφέλη. Οι δυνατότητες για αυτό το ενδεχόμενο είναι ωστόσο ελάχιστες» τονίζει ο Κρίστιαν Φελντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα λάβει κι άλλη βοήθεια, όπως υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Χωρίς βοήθεια δεν θα πετύχαιναν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013»

Το «Focus» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους της με απειλές, τεχνάσματα και τακτικισμούς.

Όσον αφορά στις «απειλές», το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού προβάλλει δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και τις προειδοποιήσεις του για το ενδεχόμενο επικράτησης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε περίπτωση που οι χώρες της Ευρωζώνης δεν προχωρήσουν σε περαιτέρω διευκολύνσεις προς την Αθήνα. Επισημαίνει, επίσης, τμήμα πρόσφατης συνέντευξης του κ. Βενιζέλου, όπου αναφέρεται ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας συνιστά απειλή για τους Γερμανούς φορολογουμένους.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «τέχνασμα» την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποδίδει σε «έκτακτους παράγοντες». Περίπου 2,6 δισ. έλαβε η Αθήνα μέσω περίπλοκων τρόπων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στην επιστροφή τόκων προς την Αθήνα από την αγορά ομολόγων. «Χωρίς αυτήν τη βοήθεια, οι Έλληνες δεν θα πετύχαιναν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013» υπογραμμίζεται.

Οι «τακτικισμοί» αφορούν στο χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ για το 2014 και το 2015. «Με λίγα λόγια οι Έλληνες χρειάζονται πάλι χρήματα, εκτός κι εάν καταφέρουν να βγουν στις αγορές. Σύμφωνα με την άποψη του Στουρνάρα, αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όμως, αυτό εξαρτάται από την περαιτέρω απομείωση του χρέους της χώρας, εξηγεί πονηρά ο Στουρνάρας» παρατηρεί το Focus.

«Μεγάλες αμφιβολίες για την ανάρρωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην «Wirtschaftswoche», η οποία παρατηρεί ότι «ο πρωθυπουργός Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ομαλότητα το 2014, ωστόσο οι πολίτες αμφιβάλλουν και μαζί τους οι Γερμανοί οικονομολόγοι».

Πάντως, το ρεπορτάζ σε πολύ διαφορετικό ύφος από το αντίστοιχο του «Focus» αναφέρεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της πλειονότητας των Γερμανών οικονομολόγων.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης