Ο ρόλος του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη και το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων που έχει αναπτύξει η χώρα θα πρέπει να εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η ΕΕ επιδιώκει να εξακολουθήσει να ισχύει η συμφωνία που συνήφθη το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πέραν του τελεσίγραφου για τις 12 Μαΐου που εξέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ευθύνη του Ιράν στη διάδοση των βαλλιστικών πυραύλων και τον πολύ αμφισβητήσιμο ρόλο του στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Λε Ντριάν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του σε σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα συζητήσουν και το θέμα του Ιράν.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν να επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα και για τον ρόλο του στον πόλεμο στη Συρία, σε μια προσπάθεια να πείσουν την Ουάσινγκτον να παραμείνει στη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο, το οποίο επικαλέστηκε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Το έγγραφο αυτό, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, στάλθηκε την Παρασκευή στις πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με δύο πηγές, προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους, δεδομένου ότι θα χρειαστεί η έγκριση όλων των κυβερνήσεων για να επιβληθούν οι κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για να «σωθεί» η συμφωνία που υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με την Τεχεράνη, ώστε να αναστείλει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Στις 12 Ιανουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε στις ευρωπαϊκές χώρες που συνυπέγραψαν τη συμφωνία αυτή (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν «να διορθώσουν τις τρομερές ελλείψεις της», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση εκείνος θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων. Οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα τεθούν ξανά σε ισχύ εκτός και αν ο Τραμπ εκδώσει νέα διατάγματα για την αναστολή τους στις 12 Μαΐου.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν «παραστρατιωτικούς και διοικητές». Προτείνεται να επεκταθεί ο κατάλογος που αφορά τον ρόλο του Ιράν στη συριακή κρίση και περιλαμβάνει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μεμονωμένων προσώπων, καθώς και απαγόρευση επιχειρηματικής συνεργασίας ή χρηματοδότησης δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών του Ιράν.

Με βάση τη συμφωνία του 2015 η ΕΕ έχει διατηρήσει κάποιες κυρώσεις, που αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ήρε τους οικονομικούς περιορισμούς. Στους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά δεν περιλαμβάνεται η διακοπή του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι αυτά τα όπλα προορίζονται μόνο για αμυντικούς σκοπούς και δεν έχουν καμία σχέση με τα πυρηνικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης