Δεν «πέρασε» από τη Γερουσία των Η.Π.Α. το νομοσχέδιο που προβλέπει τον υποχρεωτικό έλεγχο του ιστορικού όσων ανθρώπων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, 54 γερουσιαστές ψήφισαν «κατά» και 46 «υπέρ». Το όριο για να γινόταν αποδεκτό το «επίμαχο» νομοσχέδιο -το οποίο στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς όπλων στην αμερικανική κοινωνία- ήταν 60 ψήφοι. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πάντως πως ακόμα και αν το νομοσχέδιο «περνούσε» από τη Γερουσία (όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί), θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να γινόταν αποδεκτό από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (πλειοψηφούν οι Ρεπουπλικάνοι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόφαση του Σώματος ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., Joe Biden. Από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «υπέρ» ψήφισαν οι:

  • Pat Toomey (Πενσιλβάνια)
  • John McCain (Αριζόνα)
  • Susan Collins (Μέιν)
  • Mark Kirk (Ιλινόις)

ενώ από το Δημοκρατικό Κόμμα «κατά» τάχθηκαν οι:

  • Mark Begich (Αλάσκα)
  • Max Baucus (Μοντάνα)
  • Heidi Heitkamp (Βόρεια Ντακότα)
  • Mark Pryor (Αρκάνσας)

Μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ τον περασμένο Δεκέμβριο -όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 20 παιδιών- ο Barack Obama στοχεύει στην επιβολή περιορισμών αναφορικά με την απόκτηση ενός όπλου. Σύμφωνα πάντως με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της πώλησης αυτόματων όπλων, καθώς η πρόταση αυτή δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πολιτική στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Δυσφορία Barack Obama για την απόφαση

Όπως ήταν φυσικό η απόφαση της Γερουσίας προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Barack Obama, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν περίμενε από μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος να ταχθούν «κατά» της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για όποιον άνθρωπο επιθυμεί να αγοράσει όπλο και θεωρείται «επικίνδυνος» λόγω «αμαρτωλού παρελθόντος» ή προβληματών ψυχικής υγείας.

Σε επίσημη τοποθέτησή του ο Barack Obama χαρακτήρισε «ημέρα ντροπής για την Ουάσινγκτον» τη συγκεκριμένη ημέρα.

«Ο λαός των Η.Π.Α. προσπαθεί να καταλάβει πως είναι δυνατόν κάτι το οποίο έχει την υποστήριξη του 90% της κοινής γνώμης (υποχρεωτικός έλεγχος του ιστορικού του υποψήφιου αγοραστή) να μη βρίσκεται ήδη σε ισχύ», τόνισε.

«Μιλάμε για εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί, για ανθρώπους που έχουν κριθεί ένοχοι για ενδοοικογενειακή βία και γι αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Πριν από λίγα λεπτά το 90% της Γερουσίας ψήφισε υπέρ αυτής της ιδέας, ωστόσο αυτή δεν θα υλοποιηθεί, καθώς το 90% των Ρεπουμπλικάνων ψήφισε κατά αυτής της ιδέας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, το 86% των Αμερικάνων τάσσεται «υπέρ» της επέκτασης των ελέγχων στο ιστορικό όσων επιθυμούν να αγοράσουν ένα όπλο. Ωστόσο σε άλλη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Associated Press παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού αυτών που επιδιώκουν την επιβολή σκληρότερων ελέγχων σε εθνικό επίπεδο στην αγορά όπλων. Ειδικότερα από το 58% του Ιανουαρίου, το ποσοστό έχει πέσει πλέον στο 48%.

«Εφόσον αυτό το Σώμα δεν επιθυμεί ν’ ακούσει τη βούληση του λαού, τότεο ο πραγματικός αντίκτυπος αυτής της απόφασης θα δοθεί από τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Οι περισσότεροι από τους Γερουσιαστές δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν μια καλή δικαιολογία για ποιο λόγο να μην κάνουμε δυσκολότερο για τους εγκληματίες και για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές ασθένειες να αποκτήσουν όπλο», επεσήμανε με έντονο ύφος.

Στο πλευρό του Barack Obama βρισκόταν η πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών, Gabrielle Giffords, η οποία είχε δεχτεί επίθεση ενόπλου με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τον Ιανουάριο του 2011 σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στην πόλη Τούσον της Αριζόνα. Έχοντας υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις στο σώμα και στο κεφάλι, συνεχίζει να αναρρώνει από τα σοβαρά τραύματά της και πλέον τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων που επιδιώκουν την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις πωλήσεις όπλων.


(Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση του Κονέκτικατ)

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον σύζυγό της και πρώην αστροναύτη, Mark Kelly, η Gabrielle Giffords ανέφερε πως «Η Γερουσία αδιαφόρησε για την επιθυμία του αμερικανικού λαού», εξαπολύοντας τα πυρά της κατά των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών που ψήφισαν «κατά» του νομοσχεδίου.

«Επιλέξατε να υπηρετήσετε τους ηγέτες του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της διακίνησης όπλων», επεσήμανε επίσης, «φωτογραφίζοντας» την «Εθνική Ένωση Όπλων» (NRA).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης