Θορυβημένος με την αύξηση των βίαιων περιστατικών στην Ουκρανία δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Ιδιαιτέρως μετά τις πληροφορίες για βομβαρδισμό σχολείου στο Ντονιέτσκ.

Όπως δήλωσε χθες στο ITAR-TASS ο Στέφαν Ντουτζάριτς, εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, ενέργειες όπως ο σκόπιμος βομβαρδισμός σχολείων είναι απαράδεκτες, ανεξαρτήτως συνθηκών. Πρόσθεσε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές της Ουκρανίας πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις του μνημονίου που υπεγράφη στο Μινσκ στις 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και να αναζητηθεί μια πολιτική λύση για την ουκρανική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου του δημοτικού συμβουλίου του Ντονιέτσκ ανέφερε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν στους προχθεσινούς βομβαρδισμούς.

Ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο δήλωσε ότι οι ουκρανικές Αρχές δεν ελέγχουν όλες τις στρατιωτικές μονάδες τους. «Το Κίεβο δεν ελέγχει όλες τις μονάδες. Πέρα από οτιδήποτε άλλο η Ουκρανία χρειάζεται ανακωχή. Υπάρχουν όμως κάποιοι που την παραβιάζουν», υποστήριξε ο Ζακχαρτσένκο μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου των αποσχισθεισών περιοχών από το Κίεβο, είναι 3.500 νεκροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρογκόζιν: Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το ουκρανικό σενάριο στα σύνορα της Υπερδνειστερίας

Η Ρωσία θα παραμείνει μια αξιόπιστη ειρηνευτική δύναμη και δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το ουκρανικό σενάριο στα σύνορα της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχής της Υπερδνειστερίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

«Δεν χρειάζεται να αναμιχθεί η Υπερδνειστερία, δεν χρειάζεται να εξαπολυθεί υστερία στα σύνορα και σίγουρα δεν χρειάζεται η κατάσταση να φτάσει στα άκρα, επειδή ζουν εκεί πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ρογκόζιν. «Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με το αν η Ρωσία προστατεύει τους πολίτες της. Φυσικά και το κάνει. Ας μην προσπαθήσουν να δοκιμάσουν την υπομονή μας και τη δύναμή μας» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα κάνει το καθήκον της μέχρι το τέλος και αυτό το καθήκον είναι «να παραμείνει μια αξιόπιστη και σταθερή ειρηνευτική δύναμη και συνεργάτης του Τίρασπολ και του Κισινάου».

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Οι ειρηνευτικές διαδικασίες έχουν ενταθεί στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, καθώς οι Αρχές της περιοχής έχουν αρχίσει την ανοικοδόμηση του Ντονμπάς. Σύμφωνα με αναφορές που προέρχονται από τα περιφερειακά κέντρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και την αντίστοιχη του Λουχάνσκ, οι Αρχές έχουν καταφέρει να συντονίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Οι μισθοί και οι συντάξεις καταβάλλονται πλέον κανονικά. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανοικοδόμηση των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Επιστρέφουν στην Ουκρανία οι πρόσφυγες, καθώς εντείνονται οι ειρηνευτικές διαδικασίες

Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επέστρεψαν την προηγούμενη εβδομάδα στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ (DPR), στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε χθες η πρόεδρος της επιτροπής για τους πρόσφυγες και τους αιχμαλώτους πολέμου της DPR Ντάρια Μορότζοβα στο ITAR-TASS.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο αριθμός όσων επιθυμούν να φύγουν από το Ντονιέτσκ έχει μειωθεί σημαντικά. «Τον προηγούμενο καιρό οργανώναμε ταξίδια με πούλμαν προς τη Ρωσική Ομοσπονδία σχεδόν καθημερινά, όμως τώρα τα δρομολόγια έχουν μειωθεί σε ένα την εβδομάδα, καθώς ο αριθμός αυτών οι οποίοι θέλουν να φύγουν από την περιοχή έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση» είπε η Μορότζοβα.

Πηγή: ITAR-TASS
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης