Βρισκόμαστε σε εποχή «ανατριχιαστικών υποθέσεων», με προεξάρχον ζήτημα το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο παρανοϊκούς που κατέχουν τα επικίνδυνα κουμπιά και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν έτσι προς ίδιον όφελος, τον παγκόσμιο τρόμο.

Θα κάνουμε λοιπόν, λοιπόν μια υπόθεση εργασίας: Την ώρα που η Κορέα κατέχει υδρογονοβόμβα, αναλογιστείτε τι θα μπορούσε να γίνει, αν ο εξίσου φιλόδοξος και εκτός ελέγχου πρόεδρος της «φίλης», συμμάχου και γειτονικής χώρας αποφάσιζε να βάλει στο χέρι του το αποθηκευμένο πυρηνικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ (των Αμερικάνων δηλαδή, με τους οποίους δεν τα πάει και πολύ καλά τον τελευταίο καιρό).
Μια και όλοι θυμήθηκαν ξαφνικά την αλήστου μνήμης συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, καλό θα ήταν οι ΗΠΑ να εξασφάλιζαν πως τα δικά τους διάσπαρτα σε σύμμαχες χώρες να μη μπορούν να πέσουν σε χέρια παρανοϊκών δικτατόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρομαι φυσικά στον Ερντογάν, την χώρα του οποίου το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει την μεγαλύτερη αποθήκη πυρηνικών, από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Μόνον στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, βρίσκονται 50 B-61 υδρογονοβόμβες – η καθεμία τους ισχύος 170 χιλιοτόνων – δηλαδή 12 φορές ισχυρότερες από την ατομική βόμβα που είχε εξαφανίσει την Χιροσίμα στα 1945.

Παρά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, παραμένουν εκεί για αδιευκρίνιστους λόγους στρατηγικής, για όσους δεν βλέπουν την παραπέρα περικύκλωση της κληρονόμου χώρας.

Ουδείς μας έχει εξηγήσει για τον φόβο ποίου εχθρού είναι αποθηκευμένες οι υδρογονοβόμβες στην Τουρκία και εναντίον ποίου σχεδιάζεται να τις χρησιμοποιήσουν. Αν αρκετοί είναι εκείνοι οι νεοσυντηρητικοί στις ΗΠΑ που θα ήθελαν να τις ρίξουν στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ως τώρα, είναι γνωστό πως στρατηγικά αεροσκάφη δεν σταθμεύουν στην Τουρκία.
Θυμίζουμε περιστατικό που είχε συμβεί στα 2010 στην αεροπορική βάση Kleine Brogel στο Βέλγιο, όπου επίσης είναι αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα: Ακτιβιστές, πέρασαν δύο σειρές συρματοπλέγματα, πέρασαν στην περιοχή των αποθηκών, τοποθέτησαν αφίσες εναντίον των πυρηνικών, περιπλανήθηκαν στη βάση επί μία ώρα, και αποχώρησαν αφού ανέβασαν σχετικό βίντεο στο YouTube. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά πως ο φρουρός τελικά που συνάντησαν, κρατούσε όπλο χωρίς σφαίρες…

Τώρα, καθώς οι σχέσεις του Ερντογάν με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, η απομάκρυνση των φονικών αυτών όπλων από την Τουρκία, καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

Προηγήθηκε η απομάκρυνση των γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών και του γερμανικού στρατιωτικού προσωπικού από τη βάση την οποία δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν καν Γερμανοί αξιωματούχοι. Για λόγους εκβιαστικούς, επειδή ο Ερντογάν απαιτούσε από το Βερολίνο να εκδώσει τους θεωρούμενους οπαδούς του Φετουλά Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως εμπνευστή του αποτυχόντος στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου.

Από τεχνική άποψη ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Από την βάση του Ιντσιρλίκ απογειώνονται τα αμερικάνικα μαχητικά για βομβαρδισμούς σε στόχους στη Συρία και το Ιράκ. Υπάρχει ωστόσο ένταση μεταξύ των δύο χωρών, επειδή η Άγκυρα έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να απελάσει στην Τουρκία τον «φυγόδικο» 75χρονο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που ζει από το 1999 αυτοεξόριστος σε ορεινή περιοχή της Πενσιλβένια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Επίσης μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν ξεσπάθωσε εναντίον του «σκανδαλώδους δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ» μετά τη νέα καταδικαστική απόφαση εναντίον μελών της ένοπλης φρουράς του οι οποίοι είχαν επιτεθεί εναντίον ειρηνικών Κούρδων διαδηλωτών έξω από την τουρκική πρεσβεία της Ουάσινγκτον τον περασμένο Απρίλιο, οπότε ο Τούρκος πρόεδρος επισκεπτόταν τις ΗΠΑ.
Δώδεκα προσωπικοί φρουροί του Ερντογάν έχουν καταδικασθεί «για βιαιοπραγίες εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», περιστατικό που έχουν αποτυπώσει βιντεοκάμερες.

Η «αδιαφορία» που δείχνει ο πρόεδρος Τραμπ στα τουρκικά αιτήματα οδήγησε την Άγκυρα να αρνηθεί αίτημα του αμερικάνικου Πενταγώνου να στείλει εκπαιδευτές να εκπαιδεύσουν τους νέους Τούρκους πιλότους στα F-16 που προορίζονται να αντικαταστήσουν μερικές εκατοντάδες πιλότους που αποστρατεύθηκαν μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του περυσινού Ιουλίου.

Χώρια την αμερικάνικη αντίδραση για την σχεδιαζόμενη αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος «S-400».

Έντονη δυσφορία στον Ερντογάν επίσης έχει προκαλέσει η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους αντάρτες YPG της Συρίας οι οποίοι είναι σύμμαχοι με το ΡΚΚ.

Ένδειξη της δυσφορίας αυτής, αποτελεί πως πρόσφατα τουρκικές δυνάμεις έβαλαν πυρά εναντίον των Κούρδων του YPG. Χειρότερη όμως υπήρξε η δημοσιοποίηση των θέσεων των αμερικάνικων ειδικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος, θέτοντάς τες σε άμεσο κίνδυνο και προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία του αμερικάνικου Πενταγώνου.

Στην διαμάχη του Ερντογάν με τους δυτικούς, περιλαμβάνεται η φυλάκιση Αμερικάνου πάστορα, Γάλλου δημοσιογράφου και μερικών δεκάδων Γερμανών υπηκόων με πολιτικές κατηγορίες. Προκλήθηκαν αντιδράσεις με περισσότερο έντονες της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία είπς πως το Βερολίνο «θα πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Άγκυρας».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το πογκρόμ διώξεων του καθεστώτος Ερντογάν, εναντίον πολιτικών του αντιπάλων τους οποίους κατηγορεί ως συμπαθούντες με τους πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, έχουν οδηγηθεί στις φυλακές με την κατηγορία αυτή, περισσότεροι από 50.000 κι ανάμεσά τους περί του 150 δημοσιογράφους. Ενώ έχουν διωχθεί 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τους οποίους το ένα τέταρτο δικαστικοί, βάσει εκτάκτων μέτρων τα οποία ο Ερντογάν υποστηρίζει πως «μπορεί να παραταθούν για μερικά ακόμη χρόνια».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας « Stars and Stripes» το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δαπανήσει περί τα 26 εκατομμύρια $ για τις κατοικίες άλλων 216 Αμερικάνων της πολεμικής αεροπορίας που πρόκειται να αποσταλούν στο Ιντσιρλίκ, και άλλα $6.4 εκατομμύρια για την υποστήριξη του συστήματος ραντάρ στην ανατολική Τουρκία.

Διευκρινίζεται πως οι 216 νέοι Αμερικάνοι στρατιωτικοί που θα αποσταλούν στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, δεν είναι πιλότοι, αλλά «προσωπικό ασφαλείας». Εάν το μέτρο εντάσσεται στην διαφύλαξη του αποθηκευμένου ευαίσθητου υλικού του ΝΑΤΟ εκεί, δεν είναι φυσικά επαρκές.

Επειδή 216 στρατιώτες δεν είναι σε θέση να υπερασπισθούν τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί, στην περίπτωση που ο Ερντογάν θελήσει να πιάσει όμηρο το ΝΑΤΟ για να μετατρέψει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη.

Η μόνη λύση είναι η μεταφορά του εξαιρετικά επικίνδυνου υλικού σε ασφαλέστερη τοποθεσία.

Σύνταξη: K. Mπετινάκης
Πηγή: styx.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης