Η οικονομική κρίση στην Βενεζουέλα, υποχρεώνει πολλές γυναίκες να περνούν τα σύνορα προς την Κολομβία σε αναζήτηση εργασίας.

Οι περισσότερες όμως φτάνουν ως την μεθοριακή πόλη Κουκούτα. Όπου πέφτουν στα χέρια των επιτήδειων μαστρoπών, που εργάζονται για έναν από τα πλέον γνωστούς οίκους ανοχής της Κολομβίας, τον «Colegas».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από το εμπόριο λευκής σάρκας, η πόλη είναι διάσημη και για τη μαύρη αγορά λαθραίων προϊόντων από τη Βενεζουέλα.

Αλλά αυτές τις ημέρες εκείνο που ανθεί στην πόλη είναι η πορνεία –κάτι που δεν απαγορεύεται στην Κολομβία. Θεωρείται μεγάλο εμπόριο, καθώς αποφέρει κέρδη λόγω της πελατείας που συγκεντρώνει και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Υπάρχουν όμως και οι «μη μόνιμα εργαζόμενες» στους οίκους ανοχής γυναίκες από τη Βενεζουέλα. Είναι εκείνες που «κάνουν πεζοδρόμιο», περνώντας για λίγες ημέρες τα σύνορα και κατόπιν επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι αποδίδουν την μετακίνηση των γυναικών πέρα δώθε στα σύνορα, λόγω της οικονομικής κρίσης, με το δέλεαρ να αποκομίσουν μερικά χρήματα.

Όπως λέει η Τζένιφερ, 21 χρόνων, λέει ότι στην Κολομβία βρίσκει σε μία εβδομάδα τα απαραίτητα χρήματα που χρειάζεται για ένα μήνα, ώστε να μεγαλώσει το ηλικίας δύο χρόνων παιδί της πίσω στη Βενεζουέλα.

Η Τζένιφερ χρεώνει με 50.000 κολομβιανά πέζος (περί τα 22 $) τα είκοσι λεπτά υπηρεσιών σεξ.

Ποσό όχι ευκαταφρόνητο, αν σκεφθεί κάποιος πως ο μηνιαίος μισθός στη Βενεζουέλα είναι σήμερα γύρω στα 21 $ με το τοπικό νόμισμα μπολίβαρ, να μην έχει σταθερή ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα.

Η κολομβιανή αστυνομία συλλαμβάνει κάθε τόσο τις γυναίκες από τη Βενεζουέλα, επειδή «εργάζονται παράνομα» στη χώρα και τις απελαύνουν.

Κάτι όμως, που δεν αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτές, επειδή μπορούν και πάλι εύκολα να περάσουν τα σύνορα και να επιστρέψουν στην προσοδοφόρο εργασία τους.

Δεκάδες είναι οι γυναίκες από τη Βενεζουέλα που προσπαθούν να βρούν εργασία στα κέντρα αισθητικής και ομορφιάς της Κολομβίας, επειδή το μεροκάματο εκεί είναι $15 κάτι που τις βοηθάει να αντιμετωπίσουν ενός μηνός ενοίκιο στη Βενεζουέλα.

Παραμένει όμως πλέον προσοδοφόρα εργασία οι υπηρεσίες στους ναούς της Αφροδίτης.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης