Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε σήμερα στο Βατικανό, όπου συναντήθηκε για 25 λεπτά με τον πάπα Φραγκίσκο, για τον οποίο είχε εκφραστεί σκληρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι. Τον Τραμπ υποδέχθηκε στην αυλή του Βατικανού ο αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκάνσουεϊν.

       Είκοσι πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση πάπα Φραγκίσκου-Ντόναλντ Τραμπ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαινόταν αμήχανος, καθώς εισήλθε στον μικρό ανελκυστήρα που τον οδήγησε στον τρίτο όροφο του Αποστολικού Παλατιού, την επίσημη κατοικία του ποντίφικα, συνοδεία του Γκάνσουεϊν κι άλλων αξιωματούχων.

Μαζί με τον Τραμπ ήταν η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πάπας δεν χαμογέλασε όταν χαιρέτησε τον Τραμπ έξω από το γραφείο του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνο: «Είναι μεγάλη τιμή».

Η Μελάνια Τραμπ αλλά και η Ιβάνκα Τραμπ ντύθηκαν όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο για να εμφανιστούν μπροστά στον Ποντίφικα, με μακρύ μαύρο φόρεμα και έχοντας το κεφάλι τους καλυμμένο με μαύρο μαντήλι

Κλίμα αμηχανίας στη συνάντηση Τραμπ - Πάπα Φραγκίσκου

Οι δύο άνδρες πόζαραν για φωτογραφίες, με τον ποντίφικα να παραμένει σοβαρός την ώρα που ο Τραμπ χαμογελούσε στους δημοσιογράφους. Η ατμόσφαιρα έμοιαζε αμήχανη, γεγονός που ίσως οφείλεται στο ότι στο παρελθόν πάπας και Τραμπ έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχεται την οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους:

Μελάνια και Ιβάνκα στο Βατικανό με μαντήλι. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σαουδική Αραβία οι δύο κυρίες που συνόδευαν τον πλανητάρχη εμφανίστηκαν χωρίς τις παραδοσιακές ενδυμασίες των γυναικών

Οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει πολύ σκληρές δηλώσεις στο παρελθόν

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει πέρυσι ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη κι όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι «αισχρό» ο πάπας που εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς να αμφισβητεί την πίστη τουΟ πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει πέρυσι ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη κι όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι «αισχρό» ο πάπας που εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς να αμφισβητεί την πίστη του.

«Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιο του Ισλαμικού Κράτους, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ» είχε επισημάνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρώμη κατά την περιοδεία του, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από κάποιους στο Βατικανό.

Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό δέχθηκε ο Τραμπ να συναντηθεί με τον πάπα στις 08.30 το πρωί της Τετάρτης, μια ασυνήθιστη ημέρα και ώρα για επισκέψεις, καθώς ο ποντίφικας κάθε Τετάρτη στις 10.00 συναντάται με το κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτό- βίντεο: Reuters/ washingtonpost.com
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης