Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδέχτηκε κινεζικό αίτημα για να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας τέσσερα πλοία που έχουν επισημανθεί από τον διεθνή οργανισμό για συμμετοχή σε λαθρεμπορία όπλων για λογαριασμό της Πιονγκγιάνγκ.

Το αίτημα έγινε δεκτό κατόπιν των διαβεβαιώσεων που έδωσε η κινεζική πλευρά για μη απασχόληση πληρώματος από τη Βόρειο Κορέα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 16 Μαρτίου, η Κίνα ζήτησε συνδρομή από τις ΗΠΑ προκειμένου τα πλοία να εξαιρεθούν από τη λίστα επιβολής κυρώσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ενημερωτικό σήμα που απέστειλε η μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχετικό έντυπο που διαθέτει το Ρόιτερς, υπογραμμίζεται η ένταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών διπλωματών αναφορικά με το πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Πριν από μερικές εβδομάδες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε σκληρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, με τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας, η οποία αποτελεί τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Ούτε η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ούτε κι η Αμερικανίδα πρέσβης στον διεθνή οργανισμό Σαμάνθα Πάουερ θέλησαν να σχολιάσουν. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο εποπτεύει την επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων, επίσης, δεν σχολίασε τις εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξαίρεση των τεσσάρων πλοίων από τη λίστα επιβολής κυρώσεων του ΟΗΕ έχει επιβεβαιωθεί σε δελτίο Tύπου, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνουν διπλωμάτες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης