Το προσωρινό πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η αποτυχία των διερευνητικών επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Γερμανών σχολιαστών. Οι εκτιμήσεις τους εστιάζουν σε εφικτές εναλλακτικές λύσεις και πιθανά κυβερνητικά σχήματα εφόσον ένας συνασπισμός «Τζαμάικα», όπως αποκαλείται, φαίνεται να έχει «ναυαγήσει» οριστικά και αμετάκλητα.

Παρά το γεγονός ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής την ίδια, μερίδα του γερμανικού Τύπου επιχειρεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κυβέρνηση μειοψηφίας – Γιατί όχι;» διερωτάται η «Süddeutsche Zeitung». «Το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας είναι η αναβάθμιση της Ομοσπονδιακής Βουλής (σ.σ.: Bundestag). […] Πολλά από τα σημαντικά ζητήματα κρίνονταν (σ.σ.: κατά την τετραετία του μεγάλου συνασπισμού) με συνοπτικές διαδικασίες εντός της κυβέρνησης από τους επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. […] Κάποιοι βουλευτές υπερψήφιζαν με αίσθημα δυσφορίας. Όμως, αν η κυβέρνηση καλείται στο εξής να αναζητεί διαρκώς πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο, θα προκύψει μια νέα, καλύτερη κουλτούρα διαλόγου. Οι συνωμοσιολογικές φαντασιώσεις της AfD θα αντικρούονταν δημόσια με εμφατικό τρόπο» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου.

Η «Tageszeitung» του Βερολίνου συντάσσεται στη γραμμή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, επισημαίνοντας σε σχόλιό της ότι το πλεονέκτημά της δεν θα ήταν απλά και μόνο η αποφυγή επαναληπτικών εκλογών αλλά και η τόνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όπως υπογραμμίζει η «TAZ», «μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα συνιστούσε ιδανική πολιτική συνθήκη, διότι σημαντικά έργα για το μέλλον ενδέχεται να μην υλοποιηθούν (…), είναι όμως μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή. Και δεν είναι λόγος για νέες εκλογές».

Περισσότερη έμφαση στα πολιτικά περιεχόμενα και στην ουσία θα έδινε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, σύμφωνα με τη «Straubinger Tagblatt». Όπως σχολιάζει, «οι συζητήσεις στη βουλή που προκαλούσαν τελευταία υπνηλία θα γίνονταν σίγουρα πιο ζωηρές και ενδιαφέρουσες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

SPD: Πρώτα το κόμμα;

Ορισμένοι σχολιαστές εστιάζουν στον ρόλο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ασκώντας μάλιστα κριτική στην επιμονή του επικεφαλής του Μάρτιν Σουλτς να αποκλείει το ενδεχόμενο νέας συγκυβέρνησης με την Άγκελα Μέρκελ. Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» υπενθυμίζει το αίσθημα καθήκοντος που επεδείκνυε διαχρονικά το SPD, όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις για το καλό της χώρας. Όπως επισημαίνει στην ηλεκτρονική της έκδοση, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει σήμερα, με τους Σοσιαλδημοκράτες να αρνούνται έναν μεγάλο συνασπισμό με το επιχείρημα ότι το κόμμα τους εξασθενεί υπό την κυβερνητική ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «το εκνευριστικό σε αυτήν την επιχειρηματολογία είναι ότι είναι εντελώς εγωιστική. Παλαιότερα ίσχυε για το SPD η θεμελιώδης αρχή: πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα. Στο μεταξύ, ισχύει το αντίστροφο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης