Στο πλαίσιο μιας «πιλοτικής» έρευνας, η αυστριακή Βουλή επιθυμεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση που επικρατούσε στο κτίριο της στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας, από την προσάρτησή της το Μάρτιο του 1938 μέχρι την απελευθέρωσή της τον Μάιο του 1945, και μέσα από ευρύτερες έρευνες να εξετάσει το ρόλο του κτιρίου για το τότε καθεστώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υποδιευθύντρια της Βουλής, Σουζάνε Γιανίστιν-Νόβακ.

Το μεγαλοπρεπές κτίριο της αυστριακής Βουλής στη Βιέννη, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Θεοφίλου Χάνσεν σε νεοκλασικό ρυθμό με το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς στην είσοδό της και τα αγάλματα αρχαίων Ελλήνων θεών και ηρώων στην πρόσοψή του, ήταν στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας, έδρα του «γκαουλάιτερ»—του περιφερειακού κομματικού αρχηγού του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της πιλοτικής έρευνας θα εκτιμηθούν και τα βιβλία που βρέθηκαν στο κτίριο μετά το τέλος της ναζιστικής κατοχής και που παραμένουν ακόμη μέχρι σήμερα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Γιανίστιν-Νόβακ.

Κατά πληροφορίες, στη Βιβλιοθήκη της αυστριακής Βουλής υπάρχουν ακόμη σήμερα 2.294 κωδικοί αριθμοί για βιβλία με περιεχόμενο προσκείμενο στη ναζιστική ιδεολογία, μεταξύ άλλων με καθαρά προπαγανδιστικά και ρατσιστικά κείμενα, που έχουν τοποθετηθεί σε ειδικό τμήμα της και δεν είναι δυνατός ο δανεισμός τους.

Η υποδιευθύντρια της Βουλής επιβεβαίωσε την Παρασκευή πως στη Βιβλιοθήκη βρίσκονται συνολικά 1.884 βιβλία αμφιλεγόμενης προέλευσης, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να προέρχονται από κατασχέσεις που είχαν κάνει οι ναζιστές και προς τούτο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο για τα Θύματα του Ναζισμού, θα δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο κατάλογος των τίτλων τους για να αναζητηθούν οι πιθανοί ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση 37 βιβλίων ήδη εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες τους και η πρόεδρος της Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει η αρμόζουσα επανόρθωση, χωρίς να έχει γίνει ακόμη η επιστροφή τους γιατί δεν έχει διαλευκανθεί το θέμα των κληρονόμων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αυστριακή Βουλή είχε επιστρέψει μετά το 1945 πολλά βιβλία στους νόμιμους κατόχους τους: μεταξύ άλλων συνολικά 480 τόμους στην Ισραηλιτική Κοινότητα Βιέννης, 62 στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και 74 στο Λαογραφικό Μουσείο Αυστρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης