Οι Αλβανοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να ανανεώσουν το Κοινοβούλιό τους, σε μια εκλογική διαδικασία που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αμφισβητηθεί και να βυθίσει τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις εκλογές αυτές τις παρακολουθούν στενά οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν αρνηθεί ήδη δύο φορές να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Αλβανία, όπου μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990 τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

Εξαιτίας διενέξεων ανάμεσα στη δεξιά κυβέρνηση και στην αριστερή αντιπολίτευση, τρία από τα επτά μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής παραιτήθηκαν τον Απρίλιο, αφήνοντας την Επιτροπή χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία των πέντε ψήφων που απαιτείται για να ανακηρύξει τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης.

«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, προκειμένου να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη» δήλωσε ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια πλήρως επιχειρησιακή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο οι αναλυτές φοβούνται πως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αμφισβητηθούν, ως είθισται να συμβαίνει στη χώρα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης