Οι συνομιλίες που είχαν χθες στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν κάτω από τη σκιά της αποτρόπαιης τρομοκρατικής πράξης, της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, «αυτή η άγρια τρομοκρατική πράξη είχε ως στόχο να υπονομεύσει την αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα. Η τραγωδία αυτή μας κάνει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας -κάτι που καθιστά τη σημερινή μας συνάντηση πιο επείγουσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ζωή στο Χαλέπι συνεχίζεται

Σε κοινό ανακοινωθέν των κορυφαίων διπλωματών των τριών χωρών που άμεσα ενδιαφέρονται για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, διαφαίνεται η συμφωνία να βοηθήσουν, ώστε να επιλυθεί η συριακή διαμάχη, αλλά και η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μιλώντας στο «Sputnik Iran», ο Hossein Sheikholeslam, σύμβουλος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και κάλεσε σε συστράτευση όλων των δυνάμεων ώστε να εξαφανισθεί η τρομοκρατία και να επιλυθεί η συριακή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαλέπι: Περπατώντας ανάμεσα στα ερείπια με τα λιγοστά υπάρχοντα στον ώμο

Ο ίδιος έδειξε το «καθεστώς των Σιωνιστών καθώς και μονάρχες και αριθμό αραβικών κρατών να συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους που προωθούν την τρομοκρατία» και δεν απέκλεισε «να κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του πρέσβη Καρλόφ».

Υποστήριξε ακόμη πως «Ρωσία και Ιράν κάνουν ό,τι καλύτερο δυνατόν, για να περιορίσουν τον θάνατο αμάχων στην προσπάθεια που γίνεται για να απελευθερωθεί το Χαλέπι». Παράλληλα, επέκρινε την «προπαγάνδα των εχθρών μας και εκείνων που είναι αντίθετοι με την απελευθέρωση της πόλης και αναζωπυρώνουν την κρίση στην περιοχή, με αποτέλεσμα και τη βάρβαρη δολοφονία του αξιοσέβαστου διπλωμάτη».

Αναβάλλει τη συνέντευξη Τύπου ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε ένδειξη σεβασμού προς τον δολοφονηθέντα πρέσβη Αντρέι Καρλόφ μετέθεσε κατά μία ημέρα την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Λόγω της υποβολής των συλλυπητηρίων και της κηδείας του δολοφονημένου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ αύριο, ο πρόεδρος αποφάσισε να αναβάλει τη μεγάλη συνέντευξη Τύπου για την Παρασκευή (23 Δεκεμβρίου)» ανακοίνωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Dmitry Peskov.

Πληροφορίες από Sputnik
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης