Αποφασισμένος να επιτύχει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την παταγώδη αποτυχία του να αποτρέψει την τοποθέτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιὀν.

Παρά τη σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός πιστεύει πως υπάρχει έδαφος για μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη. Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει πως μπορεί να έχασε μια μάχη, αλλά θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την τελική νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εταίροι μας γνωρίζουν καλά ότι είμαι αποφασισμένος να δώσω σκληρή μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη. Αυτό, άλλωστε, αυτό είναι και το μήνυμα των Ευρωεκλογών. Η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο σημαντικότερο αξίωμα της Ένωσης είναι ένα μελανό σημείο στην ιστορική της πορεία. Ο κ. Γιούνκερ εκπροσωπεί το κατεστημένο που μας οδήγησε στην κρίση, οικονομική και θεσμική. Με την επιλογή του, οι εκλεγμένοι από τους λαούς ηγέτες αυτοακυρώνονται και υποτάσσονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που δεν επιθυμεί καμιά αλλαγή στο στάτους κβο. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική εξέλιξη, που δεν προβλέπεται από καμιά συνθήκη, ένας εσωτερικός διακανονισμός της γραφειοκρατικής ελίτ» υποστήριξε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Oι Εργατικοί επιρρίπτουν στον Ντέιβιντ Κάμερον διπλωματική αφέλεια

Καθοριστικής σημασίας θεωρούν οι Βρετανοί Συντηρητικοί τη στροφή της καγκελαρίου Μέρκελ υπέρ του ΓιούνκερΠαρά το πολεμικό ύφος που επίμονα προβάλλεται από τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα αντιμετωπίσει τα πυρά της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα, στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τα πεπραγμένα της συνόδου.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επέκρινε δριμύτατα τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς, που οδήγησαν, όπως υπογράμμισε, τη Βρετανία σε απομόνωση. Παρόμοια στάση κρατούν και ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων, παρότι όλα τα βρετανικά πολιτικά κόμματα συντάχθηκαν με την εκστρατεία κατά του Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μη χάνοντας την ευκαιρία, ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «ανίκανο», ενώ την ίδια ώρα, οι Εργατικοί επιρρίπτουν στον Ντέιβιντ Κάμερον διπλωματική αφέλεια κατά την «εξεύρεση και ισχυροποίηση συμμαχιών».

Το επιτελείο του πρωθυπουργού προβάλλει το επιχείρημα ότι οι συμμαχίες για την αποτροπή του διορισμού Γιούνκερ είχαν συγκροτηθεί, αλλά τα πάντα κρίθηκαν από την αλλαγή στάσης της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ εκφράζει απογοήτευση για την αλλαγή στάσης της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία -όπως εκτιμούν- ήταν αποτέλεσμα πίεσης από τους συγκυβερνώντες στο Βερολίνο Σοσιαλδημοκράτες και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κάμερον ελπίζει να ξεπεράσει τα εμπόδια

Δυσαρέσκεια εκφράζεται και για τους ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίοι άλλαξαν τη στάση τους έναντι του Γιούνκερ όταν έλαβαν διαβεβαιώσεις για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που -όπως πιστεύεται- ουσιαστικά δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, λόγω της επιμονής του Βερολίνου στη λιτότητα.

Όσον αφορά τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη, ο δρόμος για τον Ντέιβιντ Κάμερον, από εδώ και πέρα και εφόσον κερδίσει τις εκλογές τον Μάιο του 2015, θα είναι μακρύς και δύσβατος. Ο ίδιος επιμένει πως γνωρίζει ότι το ευρωπαϊκό κατεστημένο θα προβάλει εμπόδια, τα οποία όμως ελπίζει ότι θα τα ξεπεράσει και θα δικαιωθεί με απώτερο στόχο τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, που είναι η παραμονή της χώρας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη.

Ήδη παρόμοιες ενδείξεις υπάρχουν και ενισχύονται από τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών. «Έχουμε συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι περισσότερη Ευρώπη δεν ταιριάζει σε όλες τις χώρες» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι συμμερίζεται τις βρετανικές ανησυχίες και πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις. Αυτή η διαλλακτική διάθεση αποτυπώνεται και στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, στο οποίο σαφώς αναφέρεται πως θα πρέπει στο μέλλον να οριστικοποιηθεί η διαδικασία επιλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης