Το Επαναστατικό Συμβούλιο της Φάταχ, του κινήματος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, ενέκρινε δια βοής χθες το βράδυ την άρνησή του να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, όπως έκαναν γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμπάς διαβεβαίωσε στην ομιλία του πως «στην ηλικία των 79 χρόνων, δεν θα υποχωρήσει στα δικαιώματα του λαού του ούτε θα προδώσει την υπόθεσή του», καθώς ο Παλαιστίνιος ηγέτης πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και να συναντηθεί στις 17 Μαρτίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος Αμπάς υπογράμμισε για άλλη μια φορά την άρνησή του να αναγνωρίσει τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και τα μέλη του Επαναστατικού Συμβουλίου τον χειροκρότησαν όρθια και χαιρέτισαν την απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένα μέλος του οργάνου αυτού της Φάταχ, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Παρά τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνται πάνω μας, δεν μπορούμε να το δεχθούμε», προειδοποίησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως χαιρετίζει την υποστήριξη που εξέφρασαν την περασμένη Κυριακή για την θέση αυτή οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θεωρεί «την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους του εβραϊκού λαού» βασικό σημείο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως το ζήτημα αυτό, και όχι η κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών, είναι η «ρίζα της σύγκρουσης» μεταξύ των δύο λαών.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτή τη διεκδίκηση, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ το 1993 και πως η αναγνώρισή του ως εβραϊκού κράτους θα σήμαινε πως απαρνούνται χωρίς αντάλλαγμα το «δικαίωμα επιστροφής» των προσφύγων, καθώς και την ίδια την Ιστορία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης