Το ποτό που έγινε ευρέως γνωστό στις κοσμοπολίτικες πόλεις της Ευρώπης στις αρχές του αιώνα και διαδόθηκε όσο κανένα άλλο στα καφενεία της Μονμάρτης κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, παραμένει δημοφιλές και πρόσφατα σημειώνεται η επάνοδός του στο Παρίσι, εκεί που αγαπήθηκε όσο σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Εκεί καλλιτέχνες φαινόμενα όπως ο Oscar Wilde αποτρελάθηκαν από τις αρνητικές του επιδράσεις και άλλοι ακόμα πιο δραματικοί οδηγήθηκαν στην αυτοκαταστροφή, όπως ο Van Gogh, o οποίος επάνω στην έπαρση του, έκοψε το δεξί του αφτί. Το αυθεντικό ποτό, το οποίο πλέον είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, έχει ως βάση του την κάνναβη. Υπό την επιρροή του, το μυαλό μεταμορφώνεται σε μία δεξαμενή παραισθήσεων, και ονείρων, ενώ ο χρήστης χάνεται σε ένα ταξίδι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία του καταπράσινου ποτού είναι γεμάτη μυστικά, ομιχλώδης και πυκνή όσο και το ίδιο. Το ποτό έχει συσχετισθεί, με συνωμοσίες, φόνους και άλλες πράξεις βίας. Όπως φαίνεται υπήρξε η πηγή ενθάρρυνσης πολλών εγκληματιών ανά καιρούς.

Εκτός των άλλων, το ποτό είχε και φαρμακευτικές χρήσεις κατά τη διάρκεια πολέμων, οπότε οι γιατροί το παρείχαν στους τραυματίες ώστε εκείνοι να καταφέρνουν να αντέχουν τον πόνο. Ωστόσο πάντοτε, το παραισθησιογόνο παρασκεύασμα υπήρξε το αγαπημένο των καλλιτεχνών, καθώς τους προσέφερε μία ασύγκριτη έμπνευση γεμάτη έξαρση.

Πηγή: BBC
Eπιμέλεια: Σιαφάκας Ανδρέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης