Έτοιμη να «πατήσει πόδι» στον πυρηνικό κλάδο της Βρετανίας είναι η Κίνα, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δύο κρατικές κινεζικές εταιρίες προχώρησαν σε κοινοπραξία με δυτικούς ομίλους, προκειμένου να διεκδικήσουν έργα συνολικής αξίας 24 δισ. δολαρίων που αφορούν την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στη Βρετανία.

Η Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας έχει τα μεγαλύτερα αποθεματικά συναλλάγματος παγκοσμίως, κάπου 3,3 τρισ. δολάρια, επεκτείνεται στις αγορές ενέργειας και υποδομών στην Ευρώπη, αγοράζοντας ποσοστά σε εταιρίες όπως είναι η βρετανική Thames Water, η πορτογαλική EDP και άλλες. Οι εταιρίες Areva και Westinghouse (θυγατρική της Toshiba), που επιδιώκουν το βρετανικό πυρηνικό εργοστάσιο Horizon να χρησιμοποιεί αντιδραστήρες δικού τους σχεδιασμού, επέλεξαν να συνεργαστούν η καθεμία με κινεζικές εταιρίες πυρηνικής ενέργειας για να υποβάλουν την προσφορά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Westinghouse σχημάτισε μια κοινοπραξία με την κινεζική State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC), ενώ η Areva με την China Guangdong Nuclear Power Holding Co (CGNPC), για να υποβάλουν χωριστές προσφορές, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Reuters. Η ιαπωνική τράπεζα Nomura, η οποία είχε αναλάβει τη διαδικασία πώλησης για λογαριασμό των RWE και EON, είχε ορίσει τη 15η Ιουνίου ως την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, που αναμένεται να ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες. Δύο άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι πιστεύεται ότι εξέφρασαν ενδιαφέρον, ανάμεσά τους πιθανώς και η ιαπωνική-αμερικανική GE Hitachi, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης