Του Κώστα Μπετινάκη

 Οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις αρχές του μήνα στο Νίγηρα, έφεραν στο φως της δημοσιότητας τις αμερικάνικες στρατιωτικές δραστηριότητες στην Αφρική, που ως τώρα διεξάγονταν σε πλήρη μυστικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του φόνου τεσσάρων αμερικανών «πρασινοσκούφηδων» στο Νίγηρα στις 4 Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι η ενέδρα εναντίον των ανδρών επίλεκτης στρατιωτικής ομάδας, έγινε από ριζοσπαστικοποιημένη ομάδα που πρόσκειται στον ISIS.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι τουλάχιστον άλλες 29 επιθέσεις έχουν δεχθεί Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση όπου βρήκαν το θάνατο οι τέσσερις πρασινοσκούφηδες, εκθέτει τους ως τώρα ισχυρισμούς της αποστολής AFRICOM, ότι «δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά αποστολή της είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων στο Νίγηρα».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Τραμπ δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση με τους συγγενείς των στρατιωτών.

Η έρευνα του Πενταγώνου θα εξετάσει «τις στρατιωτικές προετοιμασίες για την επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις σκοτωμένοι στρατιώτες, αλλά και την ποιότητα των πληροφοριών αντικατασκοπείας της αμερικανικής Αφρικανικής Διοίκησης καθώς και το λόγο που δεν αντιμετωπίστηκε η ενέδρα, όπου βρήκαν το θάνατο οι τέσσερις στρατιώτες στις 4 Οκτωβρίου», όπως μετέδωσε το CNN.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν σε αποστολή 12 ανδρών των ειδικών δυνάμεων (Πρασινοσκούφηδων) και επέστρεφαν από σύσκεψη με μέλη της τοπικής κοινωνίας, όταν έπεσαν σε ενέδρα από ομάδα 50 μελών του αφρικανικού ISIS, οπλισμένων με αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες βομβίδων, ενώ οι αμερικάνοι ήταν εξοπλισμένοι μόνο με τουφέκια και τα όχημά τους δεν ήταν θωρακισμένο, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Η μάχη κράτησε περίπου μισή ώρα, ώσπου να καταφθάσουν γαλλικά αεροσκάφη που διέλυσαν τους επιτιθέμενους και ελικόπτερα να παραλάβουν τους Αμερικάνους στρατιώτες.

Το 2013 ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως ο τότε πρόεδρος Ομπάμα είχε υπογράψει για την αποστολή 100 στρατιωτικών εκπαιδευτών στη Νιγηρία.

Οι τέσσερις Αμερικάνοι είναι οι πρώτοι στρατιώτες που χάνουν τη ζωή τους από τότε που οι ΗΠΑ έστειλαν «εκπαιδευτές» για ενίσχυση των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως έγραψαν οι New York Times.

Άλλοι δύο στρατιώτες είχαν τραυματισθεί στην επίθεση που δέχτηκαν περίπου 124 μίλια από την πρωτεύουσα Niamey.

Η περιοχή είναι εξόχως εχθρική για τις ΗΠΑ. Η Νιγηρία όπου κυριαρχούν οι τρομοκράτες του Μπόκο Χαράμ, συνορεύει με το Μάλι, όπου δρουν παραρτήματα της al Qaeda και άλλων εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων.

Αμερικάνος εκπαιδευτής παρακολουθεί βολή στρατιωτών του Νίγηρα σε βάση στην Diffa.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 800 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις στη Niamey και Agadez.

Η αμερικανική αεροπορική βάση του Agadez στη κεντρική Νιγηρία, στοίχισε 100 εκατομμύρια $ και από εκεί αμερικανικά μαχητικά και αναγνωριστικά τηλεκατευθυνόμενα «drone» πραγματοποιούν πτήσεις στην περιοχή Sahel.

Όπως παραδέχτηκε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε αποστολή στην περιοχή του ποταμού Τσαντ, που περιλαμβάνει εδάφη της Νιγηρίας, του Τσαντ και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Άλλοι 300 Αμερικάνοι στρατιώτες βρίσκονται νοτιότερα, στο Καμερούν.

Σημειωτέον ο Νίγηρας γειτονεύει επίσης με τη Λιβύη, στην έρημο της οποίας το ISIS και άλλες ισλαμικές ομάδες ανασυγκροτούνται.

Ιστορικό της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στην Αφρική

Οι ειδικές επιχειρήσεις αμερικανικών στρατιωτικών ομάδων πηγαίνει πίσω στα 1980, όταν το Πεντάγωνο είχε δημιουργήσει την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM), με κύρια αποστολή την επιχείρηση για την απελευθέρωση των Αμερικανών διπλωματών που κρατούνταν όμηροι στην πρεσβεία της Τεχεράνης.
Στο πέρασμα των χρόνων η SOCOM επεξέτεινε τις δραστηριότητές της και τώρα έχει επεκταθεί σε πολλά σημεία της Γης.

Την SOCOM αποτελούν δυνάμεις πολλών αμερικανικών όπλων, όπως Πρασινοσκούφηδες, Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (Navy Seals) και Delta Force. Οι αποστολές τους κυμαίνονται από αντιτρομοκρατικές και ψυχολογικές επιχειρήσεις, ως δολοφονίες αλλά και εκπαίδευση μονάδων στην ειδικότητά τους.

Η αμερικάνικη αποστολή στη Νιγηρία πηγαίνει πίσω στα 2011 όταν το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ συμμετείχαν στις επιχειρήσεις για την ανατροπή και την κατοπινή δολοφονία του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι από ισλαμικές ομάδες (με διασυνδέσεις στην Al-Qaeda).

Στα 2012 μετά το πραξικόπημα που σχεδίασαν ΗΠΑ και Γαλλία εναντίον της κυβέρνησης στο Μπαμάκο, οι Τουαρέγκ αντάρτες στο βόρειο Μάλι βρήκαν ευκαιρία από το χάος που προκλήθηκε και επαναστάτησαν.

Όταν οι Τουαρέγκ άρχισαν να αποκτούν στον έλεγχό τους εδάφη και πόλεις στο Μάλι, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε στείλει 4.000 στρατιώτες για να τους αντιμετωπίσει. Όπως και το Παρίσι είχε στείλει τη Λεγεώνα των Ξένων και άλλες στρατιωτικές αποστολές.

Αν και η εξέγερση των Τουαρέγκ κατεστάλη από τις αμερικανικές και γαλλικές δυνάμεις, Ισλαμιστές μαχητές πέρασαν από τη Λιβύη στο Μάλι και άρχισαν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων που υποστήριζαν την κυβέρνηση, που είχαν εγκαταστήσει και στήριζαν οι Δυτικοί.

Σταδιακά, κατέστησαν πολλές περιοχές της δυτικής Αφρικής πεδία μαχών, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να ακολουθήσει τη γνωστή πολιτική που είχε ως τώρα εφαρμόσει στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.
Έτσι γέμισαν από αμερικανικές βάσεις το Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, η Νιγηρία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και το Μάλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης