Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε δεκτή νωρίς το απόγευμα της Τρίτης την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικολάι Αζάροφ, καθώς και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του προέδρου, ενώ παράλληλα το ουκρανικό κοινοβούλιο απέσυρε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο συναθροίζεσθαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ο πρόεδρος δέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Μικολάι Αζάροφ Γιανούβιτς. Σύμφωνα με το άρθρο 115 του Συντάγματος της Ουκρανίας, η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας συνεπάγεται την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας. Επομένως, ο Πρόεδρος έκανε δεκτή και την παραίτηση της Κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ακολουθώντας το τι προβλέπει η πέμπτη παράγραφος του άρθρου 115 του Συντάγματος της Ουκρανίας, ο Επικεφαλής του Κράτους ανέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο να συνεχίσει την εκπλήρωση των καθηκόντων του μέχρι να ξεκινήσει τις εργασίες του το νεοσυσταθέν Υπουργικό Συμβούλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ουκρανού προέδρου

Β. Γιαννουκόβιτς (αριστερά) και Μ. Αζάροφ (δεξιά)Ο Αζάροφ ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του νωρίς το πρωί, ανέφερε ότι η κίνησή του έχει ως βασικό σκοπό «την ενίσχυση των ειρηνικών προσπαθειών επίλυσης της αιματηρής κρίσης που έχει πνίξει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες».

Η δήλωση του Αζάροφ έχει ως εξής: «Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα momentum θετικής προοπτικής για τον γόνιμο κοινωνικό και πολιτικό συμβιβασμό που θα δώσει μία ειρηνική λύση στην πλήρως αδιέξοδη αντιπαράθεση που ταλανίζει την Ουκρανία. Πήρα μία προσωπική απόφαση ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας να κάνει δεχθεί την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού».

Ο Αζάροφ περιέγραψε την τωρινή κρίση ως μία σοβαρή απειλή για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας, όπως επίσης και για κάθε Ουκρανό πολίτη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη γαλλική «Le Mode» το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν προβλέπει ότι η παραίτηση της κυβέρνησης συνεπάγεται και τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά τον μετασχηματισμό της. 

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι έκρυθμη από τον Νοέμβριο του 2013, από τότε που ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει την εμπορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την τελευταία όμως εβδομάδα, η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου πραγματικά θυμίζει πεδίο μάχης, αφότου η κυβέρνηση έριξε λάδι στη φωτιά με την ψήφιση ενός αυστηρότατου νομοθετικού πλαισίου. Οι εν λόγω νόμοι περιέχουν μια σειρά απαγορεύσεων σχετικά με τις διαδηλώσεις, όπως π.χ. τα μέτρα από τα οποία πρέπει ο διαδηλωτής να τηρεί απόσταση από κυβερνητικά κτήρια ή το «dress code» των διαδηλωτών, καθώς τους απαγορεύτηκε να φορούν κράνος.

Οι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν καταλάβει μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες δεκάδες κυβερνητικά κτήρια απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης, όπως και την απόσυρση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις διαδηλώσεις. Μάλιστα, την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τρεις διαδηλωτές μαχαίρωσαν και τραυμάτισαν τρεις αστυνομικούς στην πόλη Kherson στα νότια της χώρας. Ένας εξ αυτών υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Εν μέσω λοιπόν της συνεχιζόμενης βίας και των διεθνών πιέσεων προς τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, το ουκρανικό κοινοβούλιο αναγκάστηκε σήμερα να «πάρει πίσω» το αμφιλεγόμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Εικόνα από τη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, κατά την οποία αποσύρθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο
 
Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση απέρριψε προ τριών ημερών την πρόταση που έκανε ο Γιανουκόβιτς σε μία προσπάθεια «ανοίγματος» προς την αντιπολίτευση να αναλάβει των πρωθυπουργία ένα εκ των ηγετικών στελεχών της, ο Αρσένι Γιατσένουκ

Σύμφωνα με τα διεθνή μίντια, η σημερινή παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης αναμένεται να φέρει ντόμινο εξελίξεων στην ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο επισημαίνεται ότι επί της ουσίας στο τιμόνι της χώρας παραμένει ο Γιανουκόβιτς, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και «κόκκινο πανί» για τους ευρωπαϊστές αντιπάλους του.

Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας:


Live streaming video by Ustream
Κίεβο: Η κόλαση στους -10 βαθμούς Κελσίου!

Αυτός είναι ο τίτλος του φωτοραπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, προκειμένου να περιγράψει τις ακραίες εικόνες που απαθανατίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Κίεβο: 27 Ιανουαρίου

Κίεβο: 27 Ιανουαρίου

Κίεβο: 25 Ιανουαρίου

Κίεβο: 22 Ιανουαρίου

Κίεβο: 22 Ιανουαρίου

Κίεβο: 22 Ιανουαρίου

Κίεβο: 19 Ιανουαρίου

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014, 16:06

Ουκρανία: Αποσύρθηκαν οι αυστηροί περιορισμοί για τις διαδηλώσεις, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014, 13:14

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014, 10:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης