Η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά (η μεγαλύτερη από το 2010 κι έπειτα), που κατακαίει δασική έκταση βόρεια της Μασσαλίας, είναι έργο εμπρηστών, σύμφωνα με τις γαλλικές αστυνομικές αρχές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποσχέθηκε σήμερα, ότι οι εμπρηστές, θα εντοπιστούν άμεσα και αναγνώρισε «τις υπεράνθρωπες προσπάθειες» των πυροσβεστών και των συνεργείων διάσωσης, για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά και μέσα στην πόλη της Μασσαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα βρούμε τους δράστες», υποσχέθηκε ο πρόεδρος, στο περιθώριο της επίσκεψής του, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στην κοινότητα του Τουλί, πρωτεύουσα του νομού Κορέζ στην κεντρική Γαλλία. «Πρέπει να υπάρξει βαριά ποινή για αυτή την μεγάλη καταστροφή», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πυροσβέστες έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τις πυρκαγιές στη νότια Γαλλία, σύμφωνα με τη «Le Figaro», αλλά παραμένουν σε επιφυλακή καθώς οι αναμενόμενες καιρικές συνθήκες απόψε, με τους θυελλώδεις ανέμους, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Περισσότεροι από 2000 πυροσβέστες και 100 αστυνομικούς με 500 οχήματα έκτακτης ανάγκης και τέσσερα ελικόπτερα, έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, που είχαν ξεπηδήσει σε θαμνώδεις περιοχές, βόρεια της πόλης, τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους. Εκατοντάδες σπίτια έχουν εκκενωθεί.

«Τα πάντα καίγονται»

Οι γαλλικές πυρκαγιές που ξέσπασαν την Τετάρτη το απόγευμα, έχουν κάνει στάχτη περισσότερα από 8000 στρέμματα, δασικής έκτασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «AFP», οκτώ κάτοικοι και 20 πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ’ αυτών σοβαρά.

«Τα πάντα κάηκαν, το σπίτι, το αυτοκίνητο … δεν υπάρχει τίποτα», λέει ένας κάτοικος της κοινότητας «Vitrolles» της περιφέρειας της Κυανής Ακτής, στην τηλεόραση της «BFM». Η κοινότητα βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Μασσαλίας και ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο. Το φημισμένο δάσος, επίσης, στην «Pennes-Mirabeau» της Προβηγκίας, «έχει ρημαχτεί ολοσχερώς» σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στη γαλλική τηλεόραση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης